Производството на домати от началото на тази година е с около 44% по-малко, отколкото година по-рано, отбелязва Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), като цитира данни на аграрното министерство.

Секторен анализ: Зеленчукопроизводството е в криза

Експертите на CAPA обаче са на мнение, че реколтата от домати през тази година е добра, а производството няма да бъде под нивата от предишната година, като ще достигне 155 хил. тона. 

Резкият спад през първото полугодие се обяснява с по-хладното време, което доведе до по-късна поява на продукцията родно производство

„Всичко това рефлектира в повишение на цените през юли, които на едро са с около 40% по-високи от миналогодишните и с около 14% нагоре в търговията на дребно“, обясниха анализаторите.

Тяхната прогноза е за известен спад в производството на краставици през тази година. Очертава се намалението да бъде с 2% на годишна база, като очакванията са за добив от 71 хил. тона. 

„Постепенно от 2017 г. и 2018 г. се забелязва ръст в количествата краставици от открити площи. Те достигаха 14-15 хил. тона, след като от 2012 г. паднаха до под 10 хил. тона. Производството от открити площи се предвижда да се задържи на тези нива“, прогнозират експертите.

Годината изглежда благоприятна за пипера у нас. Очаква се неговото производство да се повиши с около 1% на годишна база и да достигне 53 хил. тона.

Пиперът е сред трите зеленчукови култури с най-големи колебания на производството. Причината е, че преобладава отглеждането му на открити площи, смятат икономистите.

Цените на българските зеленчуци по цялата верига - производство, търговия на едро и търговия на дребно, през тази година са по-високи от средните през последните пет години. 

При доматите средногодишните цени на дребно се очаква да бъдат около 2,65 лв./кг или с 9% над тези от периода 2014-2018 г.

За пипера прогнозата е за средна цена на дребно 2,30 лв./кг при повишение от 12%, а за краставиците - около 2,60 лв./кг, като стойността ще се запази близо да средната за последния петгодишен период.