„Успяхме да засеем в срок рапицата, имахме достатъчно дъжд, културата успя да поникне и да се развие. Сега имаме много добре гарнирани посеви, общо 1200 дка“, сподели Нели Стоянова, председател на земеделска кооперация „Възраждане“ в село Паскалево. Очакванията са растенията да влязат в нужната фаза и да успеят за презимуват. 

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

За съжаление, малко са земеделските стопани от Добричка област, които могат да се похвалят с успешна сеитба и добро състояние на маслодайната култура в момента. През последните години много от тях изключиха рапицата от стопанствата си и през есента залагат предимно на пшеница и ечемик. 

Рапицата е рискова, капризна и в условията на Добруджа става все по-трудно да се отгледа.

Една от основните причини е засушаването през летните месеци и липсата на почвена влага в момента на сеитба. Семената остават в почвата и нямат възможност да покълнат и поникнат. Често през последните 10 години се е налагало масово разораване на рапицата и презасяване на площите с пролетни култури, предимно слънчоглед. 

През това лято стопаните от Добричка област ожънаха средно по 286 кг/дка. Общото количество зърно от рапица беше 17 828 тона, прибрани от 62 342 дка. През есента на 2021 г. фермерите засяха близо 72 000 дка с рапица в региона, но от тях пропаднаха почти 9000 дка.

Тежка се оказа и стопанската 2018/2019 година, припомнят производителите, когато в цяла Добруджа бяха разорани над 60 000 дка рапични полета. Отново причина за провала бяха продължителните летни засушавания и високите, дори екстремни температури в края на август и през септември. 

Добивите от тази култура се залагат още през есента, разясняват агрономите от семенарските компании, които предлагат немски, френски и американски хибриди рапица у нас. Важни са както предсеитбената подготовка на площите, сроковете, дълбочината, така и условията по време на сеитба. През последните години стопаните, които не желаеха да се откажат от рапица, започнаха да изместват периода на сеитба в очакване на така необходимите валежи. 

През тази есен дълго жадуваните дъждове паднаха в началото на октомври, но се оказаха локални и донесоха влага само в отделни землища на Добричка област. Към края на октомври площите с рапица в региона възлизаха на 43 000 дка.