Министърът на земеделието Десислава Танева проведе серия консултации с нейни колеги министри от страни членки на ЕС за запазване на Националната преходна помощ през новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г.

Как се промени структурата на МЗХГ заради стратегическия план?

Да бъде запазена възможността за прилагане на Националната преходна помощ в Регламента за преходните правила на ОСП - това предложение за подкрепа отправи министър Десислава Танева към колегите си от Гърция, Латвия и Финландия, съобщи пресслужбата на ведомството.

В рамките на Международното изложение Зелена седмица в Берлин Десислава Танева проведе срещи с министъра на развитието на селските райони и храните Макис Воридис, министъра на земеделието Каспар Герхардс и с министъра на земеделието и горите Яри Лепа. 

„България и Латвия имаме сходни позиции в дебата за бъдещето на ОСП", заяви Десислава Танева на среща с латвийския й колега. Тя отбеляза, че ръководството на българското аграрно министерство води разговори и със страни членки, които не прилагат такава помощ.

,,Близо 80 % от поголовието на животни в България се подкрепя чрез преходната помощ. 35 % от подкрепата, насочена към важни и уязвими сектори, се осигурява чрез Преходната национална помощ", подчерта министър Танева.

Нейната оценка е, че без това финансиране няма да може да се осигури социалната устойчивост на земеделските производители в тези области.

Българският министър постави темата за националната преходна помощ и пред колегите си от Гърция и Финландия.

,,В ЕС десет страни прилагат помощта, като Вашите държави са сред тези, които не я прилагат, но се надяваме да ни окажете подкрепа", каза министърът. 

По думите на Десислава Танева България ще подготви предложение с искане точката за Националната преходна помощ да бъде включена в дневния ред на Съвета на министрите и обсъден отново. Страната ни в лицето на аграрното министерство ще се опита да запази тази помощ.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.