Най-много от млякото в Европа (37%) се използва за производство на сирене, сочи статистика на Евростат за 2017 г.
 
Общото количество на преработеното пълномаслено мляко се изчислява на 156,9 млн. тона. То е с една идея по-малко в сравнение с 2016 г., когато са преработени 152,2 млн. тона, твърдят статистиците.
 
На второ място в статистиката за млечни продукти през 2017 г. е маслото, за което е използвано 29% мляко. Следва сметаната (12%) и прясното мляко (11%).
 
Водещ европейски производител на сирене е Германия, която допринася за 22% от общото производство в ЕС. Следва Франция със своите 19% и Италия.
 
Млякото в България се използва най-много за производство на кисело мляко (146 хил. тона). На второ място правим сирене (89 хил. тона), а на трето – прясно мляко (72 хил. тона).