Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че се е договорил с руския си колега Владимир Путин, че трябва зърното, изпратено съгласно сделката за износ в Черно море, да отива безплатно в бедните африкански страни, предаде Ройтерс.

Гласувайте в новата анкета на Агри.БГ: Какви са средните Ви добиви от царевица за 2022 г.?

Ердоган направи коментара в реч в Истанбул, след като в сряда Москва възобнови участието си в сделката за зърно, сключена с посредничеството на ООН.
Турският президент заяви също, че въпросът със снабдяването с продоволствия на държавите в Африка ще бъде поставен на предстоящата среща на върха на Г-20 в Бали.

Фючърсите на пшеницата и царевицата, търгувани на стоковата борса в Чикаго (Chicago Board of Trade), поевтиняват рязко след новината, че Русия възобновява участието си в споразумението за черноморския износ на зърно от Украйна.

Най-търгуваните фючърсни договори на пшеницата на Chicago Board of Trade поевтиняха с над 6% към 8,47 долара за бушел (един бушел пшеница е равен на 27,2155 кг), след като търговията в сряда стартира на нива над 9 долара за бушел, достигнати ден по-рано (най-високи цени от 13-ти октомври насам).
Фючърсите на пшеницата достигнаха рекордна цена от 13,64 долара за бушел през март - в началото на руската военна инвазия в Украйна, след което се понижаха през август към 7,75 долара за бушел.

След новината за завръщането на Русия към зърнената сделка фючърсите на царевицата пък поевтиняват с 2% към 6,84 долара за бушел (един бушел царевица се равнява на 25,4012 кг), отстъпвайки от ценовите върхове около 7 долара за бушел през през предходните дни на търговия.