След протеста на животновъдите - Какво се постигна и какво остана за вършене – Фермер.БГ публикува анализ на ситуацията на изпълнителния директор на НСГБ Михаил Михайлов:

 

Само преди няколко дни говедовъдите проведоха един от най-големите митинги през последните години. При отлична организация създадена от инициативния комитет и разбиране от страна на полиция митинга мина по предвидения план и завърши без никакви инциденти. Събралите се фермери имаха възможността без официалности да се изкажат, споделят своите проблеми и поставят своите искания. Много думи се казаха с мъка и болка за тежката работа, която вършат в името да изхранват няколко семейства и да произвеждат най-ценната суровина необходима за израстването и здравето на нашите деца, и участват във формирането на в продукт.

 

Определено протеста нямаше никакъв политически оттенък, тези хора бяха дошли да дадат да се разбере от всички, че положението в сектор мляко е изключително тежко, бъдещето незнайно - ако към ниските изкупни цени на млякото се прибави сушата/ по всичко личи че ще има такава/ и увеличение цените на фуражите - е ясно, че фалитите са неизбежни. В крайна сметка обаче, след лозунгите, речите и разговорите трябва да се направи равносметка, и направят съответните изводи:

[news]

1. Ситуацията у нас в сектор мляко: кризата която започна преди повече от половин година вече носи „плодове”. Агростатистиката отчете намаляване на броя на животните: общо говедата за една година са намалели с 4% а, само млечните крави с 3.8%.

 

Още по тревожни са резултатите от полученото и предадено на мандри краве мляко. Тук всеки може да каже, ама още толкова се произвежда и продава чрез директни продажби, но е факт че нито има документи, нито се плащат данъци, нито някои маже да каже каква е точната цифра.


За първите три месеца са произведени 110 904 т. мляко, и изкупено от млекопреработвателите . Това е с 7312т по-малко отколкото за същия период през миналата година или с 6.2%. Съвсем нормално е една продукция, която се купува на ниски цени, да намали обемите.


Цените на които се оценява млякото се движат от 0.40-0.65лв, като болшинството са в рамките на 0.50-0.60 стотинки. Тези цени вече са доста под себестойността на продукцията, което няма начин да не доведе до бъдещи фалити. Само факта, че в една ферма от 50-150 крави са инвестирани поне един милион лева, спира фермерите от ликвидиране на производството.


2. Ситуацията в Европа: и там нито са вързали нито цъфнали. Единствено Гърция и Кипър успяват да запазят цени отпреди половин година назад.Най-тежко е положението в Литва-22цента, Латвия-22.6 цента, Естония -25цента, Румъния -27цента. Средна цена за Европа през април е 31.4 цента, което е с 0.5% по-малко отколкото през март. За България изкупната цена за април е 30.15 цента, което е с 1цент по-ниско от март.


Това са данни от Европейската обсерватория, и важат за мляко с 4% млв и 3.4%протеин .


3. Субсидиите: ясно е, че са по-високи от нашите и затова влизат по-евтини млека които дъмпират родното производство. Румънците независимо от субсидиите, които получават за литър мляко, също вече са в криза. Някои задава ли си въпроса защо и те искат да излязат с нашите фермери на митинги, а преди няколко месеца въобще не мислеха за това.

4. Защо се стигна до „горещата точка”- най-общо казано пропуснато време за действие от всички страни - още минала година февруари бе изготвен и публикуван доклад, относно положението и бъдещето на млечния сектор по искане на НСГБ. Двама анализатори-Божидар Иванов и Николай Вълканов независимо един от друг стигнаха до едни и същи изводи и предсказаха сегашната ситуация. Нещо повече, ако продължат да познават така добре, техните предвиждания са запазване на сегашните изкупни цените до 2020г, но при увеличение на разходите. Тогава цените ни задоволяваха и никои нито прочете , нито анализира анализите. Това важи както за фермерите така и за управляващите тогава. Руското ембарго допълнително задълбочи кризата и „донесе” не само мляко ,а и млечни продукти от европейските страни.


Към това като добавим и липсващия контрол за качеството на продукцията произвеждана от някои наши предприятия - случаят с маслото се вижда, че пазарът на практика е неконтролируем. МЗХ също беше неготово да отговори на ситуацията, нов кабинет, изключително труден период за довършване документите за новия програмен период, вероятно и липсата на паричен ресурс. Министър Танева дори поиска пари за българските фермери от глобите на европейските им колеги, глобени за свръхпроизводство на мляко. Но явно кризата изпревари всички наши действия.


5.По организацията и логиката на митинга: поздрави за тези фермери от Димитровград. Но , има едно голямо но. На митинга се каза - да направим една организация на говедовъдите, така както зърнопроизводителите.


Предният ден, разбира се под натиска, че следващия ден ще има митинг представителите на браншовите организации имаха среща с премиера и обсъдиха някои въпроси, като на повечето не може с магическа пръчка да се даде отговор. Но факт е, че още в петък заседава комисията по етикирането, публикуваха се предложенията за промени в ЗСПЗЗ (Закон за собствеността и ползване на земеделските земи ).


Тази седмица работата по изпратеното писмо до МЗХ от НСГБ продължава. Всъщност исканията на всички са едни и същи. Подобни са и исканията на организационния комитет на митинга.


Не мога обаче да си отговоря, защо не бяха поканени официално съществуващите и работещи няколко говедовъдни асоциации. Защо не се направи организационен съвет, на които да се обсъди и отрепетира всичко, което щеше да се случи. На този мой въпрос попитах един говедовъд / не от организаторите/ и той ми каза - ами то и Великата октомврийска революция е избухнала без организация. Всъщност той искаше да ми каже, че така трудно ще постигнем нещо. И наистина така ставна на практика. Митинга не можа да приеме декларация за исканията на фермерите, и да бъде връчена на министъра. Но се оказа, че има такава, и е предадена на представителите на министерството, но докъде ще стигне не се знае. Нито една медия също не отрази тази декларация. Съмнявам се дали въобще организаторите ще бъдат извикани на среща по засегнатите въпроси. Но се обръщам към представителите, които ще имат среща тази седмица с премиера, да поканят и представител на този организационен комитет. Определено трябва да се вземе модела от зърнопроизводителите и приложи в говедовъдството. Организациите да вървят отдолу нагоре - регионални организации и една национална обединяваща всички говедовъди - включително с месодайните и местни крави.


6. Лидерите: по време на митинга чух най-различни приказки за тях и то без да ги познават. Всъщност в говедовъдството има четири организации, които защитават интересите на своите членове, интересите на фермерите които не членуват никъде и разбира се и техните интереси. Мога също да кажа, че никои от тези хора не е ползвал пари за транспорт, хотел или нещо друго, дори са давали от тях, като времето не го броим. Сигурно имат и недостатъци.

- Тракия Милк - Пловдив е организацията членуват над 200 фермери от Пловдивски район, председател е Пенко Налбантов - хем е тежък хем тежко стъпва. Винаги може да се разчита на него било за съвет или за помощ.

- Танчо Колев – председател на Старозагорската организация. С големи познания по материята и ораторски качества.

- Димитър Зоров - председател на Националния съюз на говедовъдите в България - не съм му адвокат, но използвайте го господа фермери. Изключителни познания по законодателството и нормативните документи. Голяма част от „победите” които постигнахме по законодателството се дължат на него. Железен е и не се спира пред никой когато става дума за защита нашите искания.

- Панайот Тодоров – Полковника, - военна дисциплина и само напред. Бойко Синапов и Степанчева са другите лидери, които са успели да се наложат.

- Наско Къцов - доайена, пример за младите.


За съжаление нямаме изявен лидер от Северна България. Не правете други организации, обединете се, направете една. Които от лидерите Ви издъни го изпъдете и сложете друг на неговото място. Наложително е при лидерите да влязат и млади хора защото те ще продължат работата. Всъщност, това е въпрос който трябва да се реши на друг митинг, защото роенето е най-благоприятно за опонентите – управляващите, които да са те. И затова на група от хора се казва ТИМ, което в превод от английски означава - всички заедно можем повече.


7. Какво ще правим: първото е ясно - осигуряване финансов ресурс за глътка въздуха. Дори и малък де минимиса, е нещо, а има и индикация за още такава помощ. Ясно е, че не може непрекъснато да се искат. Ето защо през това време трябва да са свърши доста работа.


Промяна на БДС и български млечни продукти да се произвеждат от българско краве мляко. Всички държавни поръчки, от млечния сектор, само от наши продукти. Етикирането с думите – „Млякото е произведено в България”, плюс работа по „Консумирай българското”.


Пасищата само за фермерите - имаме малко време да разгледаме проекта и да направим предложения ако има такива.


Вноса на млека и използването на сухите млека - драстични проверки от митници и БАБХ, може би това е най-важният въпрос. В противен случай млякото минава към белите прахове. Веднага среща с млекопреработвателите, за изясняване на многото въпроси, които бяха поставени на митинга. Търсене на компромисни варианти за двете страни, защото като си отидат едните отиват си и другите. В Румъния през последната година са затворени 50 мандри.


Ветеринарното обслужване - създаване на съвет състоящ се от фермери, държавни и частно практикуващи лекари. Да знаем какво се решава да се прави в нашите ферми. Профилактичната програма закъснява в някои райони, а горещините идват. Ваксинацията за син език закъснява, а там където не е направена реваксинация е още по-зле. Ясно е ,че ще трябва да се търсят пътища за намаляване разходите, повишаване продуктивността на животните. Един от факторите е правилното хранене.


Кой изследва хранителната стойност на фуражите - почти никои и загубите от небалансирани дажби са големи. Ще искаме безплатни изследвания на хранителната стойност или по-прилични такси. Имаме институти които могат да го правят в лабораториите си, снабдени са с модерна техника, но пък бездействат.


„Лудостта” селекция, която е хит тази пролет трябва също да даде своите плодове. Може би трябва да искаме безплатно първо осеменяване -заложено в програмата на ветеринарите. Става дума за осеменяването на 100 000 крави. Сега става дума за спасяване на говедовъдството. Благодарение на замразената семенна течност, все още имаме породи и можем дори да ги усъвършенстваме. Овцевъдството е безпородно, именно за това, че не използват тази технология и никои не може да им помогне, ни Катар ни катарците, докато не си осигурят поне 10 000 качествени коча.


Разговорите с правителството започнаха, дори предложението , за нова ставка на ДДС за някои продукти, което само допреди един месец бе фантазия, е започнато да се проучва от кабинета.


Емоциите минаха идва време за работа и то веднага и много бързо. В тази връзка НСГБ организира среща на говедовъдите в петък и събота в Старозагорски минерални бани, където ще бъдат разгледани детайлно повдигнатите от фермерите въпроси. Ще присъстват анализаторите, които виждат бъдещето, ще присъства делегация от гръцки фермери, които ще ни кажат какво правят по повдигнатите въпроси. Ще има експозе и от млекопреработвателите. Ще бъдат засегнати и въпросите по месодайното говедовъдство. Поканени са и представители на МЗХ.


Все пак трябва да се направи последен опит за излизане от ситуацията преди да се излезе на барикадите.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!