Огромни икономически загуби, стотици евтаназирани говеда, множество фалирали стопанства и голям процент отказали се фермери. Това е равносметката след овладяването на заразния нодуларен дерматит. Определена ситуация никога не може да бъде изцяло черна или бяла, тя винаги носи със себе си и нюанси.
 
Какви са те? Това, че все пак експертите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) реагираха бързо и направиха всичко по силите си да спрат пламването на заразата в цяла България. Тук отново налице са няколко нюанса. Но е факт, че превантивните мерки за борба срещу дерматита свършиха работа и болестта бе потушена. Каква е ситуацията сега? Повече опазени, отколкото евтаназирани едри преживни животни, но по думи на фермерите, непродуктивни. 
 
 
През изминалата година бяха доставени 350 хиляди дози ваксина, като количеството се използва за покриване на цялото поголовие от едри преживни животни в страната. Тъй като ваксината е жива, животните трябва да се реваксинират. Към 21 юни, по данни на БАБХ, ваксинацията срещу болестта върви добре, а към края на месец май, са ваксинирани 300 хиляди едри преживни животни.
 
„Трябва да се направи оценка на риска. В момента животновъдите регистрират спад в млеконадоя от около 35%. Тече ваксинация на стадата и въпреки че не е доказано, ваксината може би оказва влияние върху млечните жлези. Ако е така, понасяме загуби заради нея. Според мен по-добрият вариант беше да се избият всички крави, вместо всяка година да бием ваксина, а животните ни да бъдат непродуктивни, тъй като по основните схеми, субсидия се заплаща за продукция, а ние такава нямаме“, коментира Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите за Фермер.БГ.
 
Ситуацията в България не остава скрита и за Световната организация по прехрана (ФАО) и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които наскоро снимаха кратък филм във връзка с нодуларния дерматит и щетите, които е нанесъл в България.
 
 
Преди по-малко от месец Управителният съвет (УС) на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) взе решение животновъди, които не са получили подкрепа по схемите за обвързано подпомагане за крави през 2016 г., чиито животни са унищожени вследствие на болестта заразен нодуларен дерматит, да получат de minimis. Сумата за тях е в размер на 4 620 лв. 
 
„Определената сума е компенсация, но пак казвам, по-добре животните да бяха избити, защото сега имаме живи и непродуктивни говеда. Скоро ще имаме умрели фермери заради ниската продуктивност на своите животни, големите загуби и напрежението. Така отново животните ще умрат. През тази година България има право да раздаде около 24 млн. - 25 млн. лв. de minimis, а в бюджета са заложени 8 млн. лв., което е нищо. Крайно време е да се изчислят щетите и животновъдите да получат помощ от Европа, а не сума под формата на de minimis”, смята още Колев.