В рубриката на Agri.bg „Динамиката на зърнените борси“ – следете текущите пазарни тенденции, прогнозите за цените и ключовите фактори, влияещи върху търговията със зърно, подбрани и анализирани от специалиста Боян Иванов специално за Agri.bg. 

Експертите на Oil World увеличиха прогнозата за световното производство на 10 основни вида растителни масла през 2023/24 до 258,05 милиона тона, което ще надхвърли отчетените 253,78 милиона тона през сезон 2022/23. 

Прогнозата за износ остава на 97,58 милиона тона (спрямо 99,65 милиона тона през 2022/23), а прогнозата за потреблението беше увеличена с 3,2% до 259,14 милиона тона.

На фона на по-високите цени на соевото масло и обемите на износа през март, майските фючърси на палмово масло в Малайзия се повишиха с 1,7% до 904 долара за тон, което е седмичен ръст от 0,5%. Ръст имаше и на борсата в Далиан, където договорите за палмово масло се повишиха с 2,4%, а за соево масло - с 1,22%.

Според официалната статистика за март, спрямо февруари Малайзия е увеличила износа на продукти от палмово масло с 20,5% до 1,33 милиона тона.
Майските фючърси на соевото масло на Чикагската фондова борса също се повишиха с 1,33% в две поредни сесии до 1063 долара/тон, въпреки че цените на соята паднаха с нови 2% за седмица.

Очакванията на анализаторите са, че увеличаването на площите със соя в САЩ и прогнозите за увеличено производството на слънчоглед в близко бъдеще ще окажат негативно влияние върху цените.

Международният съвет по зърното (IGC) очаква глобалното производство на слънчогледови семена да достигне 58,5 милиона тона в първата си оценка за пазарния сезон 2024/25 г.

Очакваното увеличение на производството се основава по-специално на очаквания за по-висок добив въпреки приблизително 2% намаление на засятата площ.
Според IGC, причините за очаквания спад в площите се дължи на доброто световно предлагане на слънчоглед и ниското му ценово ниво.

Производството на слънчоглед в ЕС-27 се очаква да възлезе на 10,5 милиона тона, малко повече от 10,2 милиона тона, произведени през пазарния период 2023/24 г.

На база обследвания, проведени от Agrarmarkt Informations-Gesellschaft, IGC предвижда по-високи реколти най-вече за Румъния и България.
Производството също се предвижда да се увеличи в Бразилия и Аржентина. В Русия, най-големият доставчик на слънчогледово семе в света, съветът прогнозира обем на реколтата от 17,4 милиона тона, което означава спад от 200 000 тона спрямо текущия сезон.

За Украйна, Съветът прогнозира добив от 16,2 милиона тона, което би било спад с около 300 000 тона, въпреки че местните агенции очакват значително увеличение на площите с маслодайни култури и тяхното производство.

IGC посочи, че прогнозата за реколтата е доста обща на този етап, тъй като сеитбените кампании не са започнали в най-важните страни производителки на слънчоглед.