Накратко:
•    IGC с корекция на производствения потенциал през 24/25, със спад за Русия и Украйна
•    Потреблението се очаква да бъде сравнително слабо

 

IGC с корекция на производствения потенциал през 24/25, със спад за Русия и Украйна

На фона на очакваните загуби в производството на царевица в Аржентина и Африка (на юг от Сахара), както и по-слабите реколти от пшеница, очаквани в Русия, Украйна и Съединените щати, Международният съвет по зърното (IGC) преразгледа месечната си прогноза и намали общото производство на зърно с 10 милиона тона за 2024/25 г.

В последния доклад за пазара на зърно, публикуван на 23 май, агенцията прогнозира общо производство на зърно от 2,312 милиарда тона, което все още е с 1% по-високо от първоначалната прогноза.

„Има промяна в тенденциите спрямо предходния сезон. Производството на царевица ще се движи по-слабо“, казват специалистите, отбелязвайки лек спад в производството на царевица до 1,22 милиарда тона.

Потреблението се очаква да бъде сравнително слабо

От IGC съобщават, че ръстът на потребление „се очаква да бъде сравнително слаб“, като ще се повиши с 9 милиона тона на годишна база до 2,32 милиарда тона, тъй като се прогнозират нови пикове в търсенето на храни, фуражи и промишленост.

Очаква се крайните запаси да продължат да се понижават, достигайки 10-годишно дъно от 580 милиона тона, което е 3% спад на годишна база, водени от спадове при пшеницата и царевицата. 

С богати реколти, очаквани в Съединените щати, Бразилия и Аржентина, световното производство на соя ще се увеличи с 6% до рекордните 414 милиона тона през 2024-25 г., се отбелязва в доклада. Успоредно с това, потреблението също се прогнозира да нарасне с 6% до рекордните 404 милиона тона.

„Увеличеното търсене на соеви продукти ще подкрепи отглеждането на тази култура“, казват от IGC.

За следващата пазарна година се предвижда рекордно производство на ориз с очаквано глобално производство от 523 милиона тона.
Потреблението на пшеница (801 милиона тона) се очаква да изпревари производството (795 милиона) за втора поредна година, като преходните запаси ще паднат до 260 милиона тона, най-ниското ниво от 2018-19 г.

Индексът на цените на зърнените и маслодайните семена на IGC се повиши с 9% на месечна база главно поради скока на цените на пшеницата, соята и ечемика. Ценовият индекс за май от 245 все още е с 5% по-нисък от същия месец на 2023 г.

👉 Вижте плейлист в YouTube с „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов, създадена специално за Agri.bg.