Само около една пета от земеделските производители се възползват от държавната „Помощ за инвестиции в земеделски стопанства чрез преотстъпване на корпоративен данък”, показват резултатите от анкета на Агри.БГ. В същото време голяма част от останалите се нуждае от тази подкрепа, но по една или друга причина не могат да я получи.

Гласувайте в актуалната ни анкета - Смятате ли за надеждни сателитните проверки?

 

Данъчното облекчение получават 21% от участниците в запитването, като 11% от тях споделят, че са регистрирани като ЕООД, 6% са еднолични търговци, а други 4% заявяват, че не са доволни от помощта, въпреки че я имат.

Именно от земеделците с регистрация като еднолични търговци (ЕТ) темата се възобнови. „Физически лица, дори и да се облагат като ЕТ, излиза, че нямат право да ползват този преотстъпен данък. Затова така и не успяхме да се възползваме от помощта”, оплака се пред Агри.БГ счетоводител на роден животновъд. Въпреки че в становището на Националната агенция за приходите (НАП) е записано, че регистрираните земеделски производители (физически и юридически лица) могат да получават тази помощ за производство на непреработена растителна и животинска продукция, оказва се, че не могат. Защо? 

Коментар на наш читател олицетворява липсата на красноречив отговор: „От преотстъпения данък се възползват само и единствено юридически лица. Минах по този път, опитах се да се възползвам, но от НАП ме задължиха да го възстановя с лихвите. Регистрирах се като ЕООД и оттам нататък проблем няма, но защо е така обяснение нямам, а най-лошото е че никой в тази държава не може да даде смислен отговор”. Ние също не получихме такъв. След наше запитване от НАП ни изпратиха старо становище от 2011 г., което вероятно фермерите също са получавали многократно.

Финално, с днешна дата 34% от фермерите в анкетата (най-много гласове) споделят, че не се възползват от преотстъпния данък, защото не са допустими. В същото време други 22% заявяват, че биха желали, но им е нужна по голяма яснота. 16% са категорични, че процедурата е трудна, заради това не се и опитват. Само 3% от земеделците казват, че нямат нужда от тази помощ.