Техника е ключова дума за всяко стопанство. A подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ е най-краткият път за нейното закупуване с европейски пари. Затова нов прием звучи като дар от Бога, но дали наистина е така.

Гласувайте: "Каква цена на агнешкото месо е справедлива, за да имате минимална печалба?"

След няколко години затишие се намериха едни 422 млн. лв., с които фермерите ще могат да влеят нови сили в стопанството – да механизират, да подновят автопарка, да си улеснят живота. Има една малка подробност обаче. Част от парите идват по Плана за възстановяване на ЕС от кризата с COVID-19, така че и условията, спуснати отгоре, имат по-голяма тежест.

Така например предимство ще се дава за проектни предложения, свързани с напояване, дигитализация и иновации. И сега, за да се впишат в общата картинка, фермерите започват да се чудят дали да не сложат слънчеви панели върху разпадащ се покрив, така че да стегнат обора, или да заложат на комбайн за бране на плодове, за да преборят липсата на работна ръка. Или пък да изберат от онези модерни софтуери, въпреки че после ще се озорят да намерят квалифицирани работници, които да боравят с тях.

Земеделските производители са изправени пред най-различни дилеми за какво точно да кандидатстват вместо да имат възможност да инвестират в това, от което наистина имат нужда.

Противно на очакванията обаче, че приемът по подмярка 4.1 е един от най-дълго чаканите, читателите на Агри.БГ сякаш не са съвсем убедени в това. На въпроса: „Ще кандидатствате ли по подмярка 4.1 за инвестиции?“, малко над половината от включилите се 246 души в анкетата отговарят отрицателно – 57%.

Причините за това отрицание не се крият само в присъщия ни скептицизъм. Най-висок е процентът на стопаните (36%), които вече имат опит от стари приеми по ПРСР, но той е оставил лош привкус и ги отказва да пробват пак. 

Техни колеги пък въобще не виждат смисъл в приемите по Програмата (15%), а други 6% още от сега си знаят, че не са допустими кандидати и въобще няма да се пробват.

Все пак има и ентусиасти – общо 34%, които смятат да не пропускат шанса да направят инвестиции по подмярка 4.1. Проблем за 13% от тях обаче все още остава неяснотата около точните критерии за кандидатстване, които бяха на обществено обсъждане до 5 април и тема на обсъждане на две заседания на работната група. Въпреки че насоките все още са на фаза проект, консултантските къщи вече зарибяват из социалните мрежи, посочвайки основните положения, ясни досега.

Едва 12 процента са убедени, че ще съберат достатъчно точки и нищо няма да ги спре да кандидатстват. Плътно по петите им са още 9%, които ще се пробват, въпреки че точките едва ли ще им стигнат, а останалите 6% все още не са решили.

Покрай сметките за критерии и точки се появиха и притесненията, че смяната на политическото управление ще забави приема, обявен последно  за 19 април. От земеделското министерство обаче обещаха на фермерите чрез Агри.БГ, че работата върви по план. Така, имате още 7 дни за размисъл, за да обърнете процентите във ваша полза, пък после да се въоръжите с търпение да чакате.