Не са отшумели страстите около последния Консултативен съвет в Министерството на земеделието, който на 23 септември събра на едно място растениевъди, животновъди и пчелари. 

Още не сме убедени дали тази обща среща бе добра идея, защото се оказа, че никой на никого не е останал длъжен. Едва ли идеята е била да се противопоставят сектори, но точно това се е получило. Продължават да прехвърчат искри от страна на растениевъди и животновъди дори в личните фейсбук профили на браншови представители.

Ясно е, че всеки има трески за дялане. Както има виртуални животни, така има и надписани декари или заявени, а несъществуващи култури, та дори и фактурирани добиви. Кой колко време прекарва в стопанството също е необосновано, защото въпреки че работата е от различно естество, не сме чули за истински фермер, който да бездейства.

Добрата новина е, че извънредната помощ от 70 млн. лв. „набъбва“ с още 2 млн. лв. специално за животновъдите, които се чувстваха ощетени от първоначалното й разпределение. Откъде обаче са се намерили тези пари – от ресорното министерство отговарят, че става дума за пренасочване на неусвоени средства. И отново си задаваме въпроса защо мерки и схеми се разписват така, че да не могат да се усвояват. И на представителите на бранша се обещава едно, а после се прави съвсем друго.

Сега очакваме да видим как ще бъдат преразгледани индикативните ставки на Ковид мярката, защото за момента всичко е на ниво предложения и обсъждания, които излизат извън добрия и конструктивен диалог. Твърде вероятно е да има нов Консултативен съвет или поне официален проект на заповед, който да бъде публикуван на обществено обсъждане, за да може всеки бранш официално да входира своето становище.

Друг важен момент е дали ще успеем да защитим нотификацията пред ЕК за разпределение на средствата на глава животно и хектар, а не на стопанство както беше миналата година. И също така дали говедовъдите ще успеят да се преборят да се спази пропорцията за животинска единица.

А докато чакаме, нека погледнем какво мислите по въпроса дали са достатъчни тези вече 72 млн. лв. В нашата тематична анкета са се включили 372 души, като отрицателно са отговорили 76% от тях. Тяхната „победа“ е категорична, но по-интересни са нюансите.

Според 49% от участниците парите няма да покрият разходите им, които са в пъти по-големи. Увеличените ток, горива, торове, семена и други не бяха в сметките на никого. 

Другото опасение е, че средствата няма да бъдат разпределени правилно по сектори, както смятат 23% от анкетираните. А този т.нар. правилен начин се оказа различен за всеки сектор, но да видим кой какъв компромис ще направи в името на общото благо. Още 4% мислят, че помощта няма да е достатъчна, но все пак 72 млн. лв. са повече от нищо.

На другия полюс, макар и далеч по-малко, са хората, според които чашата е наполовина пълна, тоест онези, които се опитват да мислят позитивно. 13% от тях вярват, че парите ще стигнат, стига да бъдат изплатени бързо и без административни тежести. Според други 10% помощта ще им стигне да си покрият само най-належащите разходи, а трети виждат в нея предизборен ход, който не одобряват – 7%.

Нека припомним, че миналата година мярка COVID 1 за първи път беше платена на 16 октомври 2020 г., когато малко над 70 млн. лева получиха близо 30 хиляди земеделски стопани. Доплащане от над 1,1 млн. лв. беше направено на 25 ноември 2020 г. Втори прием за фермери с казуси или некандидатствали беше отворен на 17 май тази година, а самата помощ от 2,5 млн. лв. беше преведена по сметките на около хиляда стопани на 20 август.