В родното земеделие постоянно ври и кипи от спорове, незавършени инициативи, разнобой.., а в един момент природата си казва тежката дума и измества фокуса към себе си за известен период от време. Една такава незавършена мисия е прословутият Закон за браншовите организации. Още с встъпването си в длъжност служебният зам.-министър Явор Гечев отправи заявка, че ще се работи в посока на коопериране на земеделците и изясняване кой ги представлява. След последната среща на Тематичната работна група (ТРГ) за изготвяне на Стратегическия план се зароди спорът кой представлява наистина фермерите – браншовите организации или областните консултативни съвети.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

Агри.БГ потърси мнението на читателите си в своя анкета "Членувате ли в браншови организации?" Резултатите сякаш приключват спора. Най-много (26%) са заявилите, че е нужен съвсем друг модел, който да представлява земеделските производители.

След като за пореден път не се стигна доникъде с проект за Закон за браншовите организации, служебното земеделско ведомство също прокламира друг модел на представителност. Участници в ТРГ споделиха, че новата идея е в Национален стратегически план да се дефинира какво означава национално представителни или регионално представителни браншова организации, като се изготвят нови критерии за тях. Ролята на „избраните структури” в чертаенето на бъдещите политики, както и в изпълнението на Стратегическия план ще е голяма.

Легитимните вече браншови организации ще имат правото дори да консултират членовете си по проекти и да внасят документите вместо тях. Дали тази идея ще се утвърди, предстои да разберем на следващата среща на ТРГ. 

През това време работата на земеделците си върви и те очевидно не чакат спасител. 25% от анкетираните споделят, че не членуват в браншова организация, а залагат на собствените си усилия за маркетинг и реализация.

Това е вторият най-посочван отговор. На трето място фермерите изтъкват, че не вярват в представителността на браншовиците – 22%. Участниците, които са заявили, че членуват в такива също не са без забележки. 8% подчертават, че все още липсва Закон за браншовите организации, който да отсее истинските, а други 7% смятат, че все още има какво да се желае от тяхната работа.

8 на 100 са само фермерите, който безусловно вярват на представляващите ги организации и мислят, че това е най-добрият начин да бъдат чути.

Интересно е, че въпреки различните забележки членуващите в браншова организация участници в анкетата са общо 23% от 108-те гласували. Едва 1% от анкетираните са посочили, че по-скоро биха разчитали на Областните консултативни съвети да ги представляват.