Оправдан ли е медийният шум около видеото с министъра на земеделието? С този въпрос се обърнахме към вас, читателите на Агри.БГ, за да разберем какво мислите за изтеклия запис в началото на месец юни.

Обвързана подкрепа: Измами или грешки в системата?

Както коментира наш читател: „Казана дума, хвърлен камък“, думите на Десислава Танева нямаше как да бъдат подминати с лека ръка. Колкото и да са извадени от контекста, те имаха смисъл и разбуниха духовете. Темата се оказа интересна за 279 наши читатели, които се включиха в анкетата.

Половината от гласувалите са категорични, че наистина се прикриват злоупотреби със субсидии, за които се знае от години и повече не трябва да се мълчи.

Медийният шум е оправдан и за други 13%, според които проблемите в сектора са много и трябва да се говори за тях. Още 5% също отговарят положително, като настояват за по-голяма прозрачност на направените проверки.

На другия полюс са 27%, за които медийното внимание към видеото с министър Танева се е превърнало в чиста истерия. 14% са убедени, че конфликтът е по-скоро политически, а не земеделски. А само 5% изразяват мнение, че проверките за обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци са засилени и дават резултат.

Едва 2% от участниците в анкетата признават, че не могат да дадат мнение дали повишеното внимание към думите на земеделския министър е оправдано. 

Новините за видеото, публикувани на Агри.БГ, бяха и едни от най-коментираните. Скандалът, който започна като атака към министъра, накрая се насочи срещу целия сектор.  

„Защо не сезират прокуратурата за неправомерно раздадени субсидии и проекти? За думите на Танева? Защо не искат повече прозрачност, за да се види къде е истината? Докога мислят, че може да се прикриват нередности? Вечно? За да се спасим от санкции, трябва виновниците да получат присъди. Другото е шменти-капели за отвличане на вниманието. Идва време за поемане на отговорности и понасяне на вина“, коментира наш читател.

И ако на пръв поглед страстите са се успокоили и вече никой не споменава за записа, не се знае дали в Брюксел вече не са се самосезирали по случая. Както стана и със сигналите и медийната гласност за масов мор на пчели, за които ЕК заплашва с отнемане на едни 11 млн. евро от нарушителя, ако се докаже вината му. Може да се окаже, че все пак има полза да се чуе и шумът на медиите, а не само на парите.

 

Участвайте в новата анкета на Агри.БГ: Удовлетворяват ли ви предложените ставки по мярка COVID-19?