Рекордна година за пшеницата у нас обяви служебният земеделски министър Христо Бозуков. Прогнозите за общото добито количество в страната скочиха повече от очакваното и сега са за около 7 млн. тона при среден добив от 600 кг/дка. Сравнихме тези твърдения със споделеното от производителите в анкетата на Агри. БГ: „Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2021 г.?”. Ето резултатите.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Съвпадение между официални и фермерски данни този път има по отношение на добивите от пшеницата. Между 500 и 700 кг/дка са най-често обявените средни добиви от участниците в анкетата – общо 42%.

В Златна Добруджа златото отива при общините Генерал Тошево и Добричка. В тях земеделските стопани са ожънали съответно по 650 кг/дка и 640 кг/дка. В сравнение с миналогодишното средно добито количество от декар за страната - 392 кг/дка, този резултат изглежда повече от отличен. 

На места обаче той е още по-добър. Следващият най-посочван отговор в запитването е „над 800 кг/дка”, избран от 18% от зърнопроизводителите. Борислав Горанов от Кнежа сподели пред Агри.БГ, че е сред постигналите тези резултати. От Селскостопанската академия пък обявиха цели 1062 кг/дка, ожънати от сорта пшеница Гизда, произведен в Садово.

По думите на ресорния министър най-високите средни добиви от пшеничната реколта за 2021 г. са в районите на Враца, Силистра, Плевен, Русе и Велико Търново.

На места в страната фермерите са добили до 400 кг/дка. Такова количество са посочили 13% от участниците в анкетата. Същото толкова са споделилите, че средно от декар са събрали между 400 кг/дка до 500 кг/дка. Обикновено това са резултати от районите, в които този добив отговаря на почвено-климатичните условия и е стандартен.

В Бургаско, където добитото от пшеницата е малко над 400 кг/дка, този статистически резултат се получава от пострадалата рано засята реколта, обясни Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“. „Късните сеитби дадоха по-добър добив”, подчерта зърнопроизводителят.

В тематичната анкета на Агри.БГ на последно място се нареждат добивите между 700 кг/дка и 800 кг/дка, посочени в 11% от отговорите.

По всичко личи, че равносметката тази година е за една богата реколта от пшеница, но, както родните зърнопроизводители често казват – няма пълно щастие. В ход е жътвата на пролетниците, които пострадаха сериозно от настъпилата суша. Прогнозите за тях далеч не са толкова добри.