Попитахме ви „Какво очаквате от служебния земеделски министър?“ 365 фермери изказаха мнение. Преобладаващият отговор е далеч от популизма и оценката за политическите фигури. Почти половината (45%) от участниците в анкетата на Агри. БГ заявяват, че очакват да се даде приоритет на средните и малки стопанства.

Включете се и в новата анкета на Агри.БГ: Лесно ли подадохте заявлението си за Кампания 2021?

Именно те по предварителните данни от преброяването през 2020 г. се оказваха най-изчезващи. Оповестените цифри показаха, че 9% от стопанствата държат 85% от земеделската земя в страната ни. Най-добрата кампанийна теза на политиците обикновено е свързана именно с обещания за подкрепа на малките, младите и прочее – всичко, което  изглежда по-благородно. Само че след време се оказва, че малките и средните, които не искат да изглеждат като гаврошовците на държавата, а да изграждат и спокойно развиват стабилни семейни бизнеси, които генерират брутен вътрешен продукт, продължават да не получават обещаното и нужното.

Доказват го и западните статистики. В секторен анализ на „Гардиън“ преди дни се казва, че България е загубила 72% от животновъдните си ферми от 2005 г. насам. Дори и да не намаляваха като брой, дали малките ферми могат да обърнат наистина, извън политическите обещания и европейските субсидии, вниманието към себе си, така че да се създаде дългосрочна, целенасочена и всеобхватна политика за тяхната стабилност?!

Или положението е „много сме – слаби сме“, защото силата не е с нас. Времето също, ако малките и средни фермери разчитат промяната да дойде от служебното правителство, което е с кратък живот на действие.

Министър Бозуков вече заговори за някои по-драстични действия, като започна с проверки и инспекции, които заяви, че ще прави до последния ден на това правителство. След изявлението му, че ДФЗ и БАБХ са държава в държавата, започна проверка и на „Напоителни системи“ ЕАД. Всички очакваме резултатите от заявените и предприети действия.

20% от земеделците в анкетата са отговорили, че се надяват сегашният ресорен министър да направи генерална промяна в управлението на сектора на всички нива.  

Съмнения обаче също не липсват. 10% от участниците заявяват, че не са доволни от предишния мандат на проф. Бозуков като земеделски министър и ще очакват нови избори. Веднага след това се нареждат фермерите, които очакват служебното ведомство да продължи работата на Десислава Танева – 9%.

Същият е и броят на участниците, които на мнение, че за толкова кратко време секторът няма нужда от промени. Едва 10 души не могат да преценят какво очакват. Най-малко са тези, които са посочили, че са доволни от предишния мандат на проф. Бозуков и очакват същото. Техният брой е 7 души.