Помощта, която фермерите имат възможност да получат заради загубите, които търпят заради войната в Украйна, е чакан и необходим ресурс. Стопаните кандидатстват до 16 септември за тази опция. 

Попитахме читателите на Агри.БГ Одобрявате ли извънредната помощ заради войната в Украйна?

Над половината от всички гласували в тематичната анкета на Агри.БГ одобряват извънредната помощ заради войната в Украйна. 

34% от всички 525 участници в запитването отговарят, че всяка помощ е добре дошла. Това със сигурност не учудва никого, предвид че годината е изключително тежка за повечето производители - високи ренти, непосилни цени на фуражи, препарати за растителна защита, торове, семена, ток, висока инфлация и т.н.

Други 19 на сто уточняват, че помощта е от значение, но само, ако се плати навреме.

Към момента амбицията на земеделското ведомство е парите да са по сметките на земеделците на 28 септември, което пък срещна одобрението на повечето хора в бранша. Желанието и на двете страни е това да стане по-скоро. 

Единствено 3% от отговорилите в анкетата посочват, че помощта щеше да е по-ефективна, ако беше изплатена по-рано.

След като се анонсира прием по помощта в един момент имаше и леко напрежение. Някои фермери алармираха, че мярката е предпоставка за корупция, а други коментираха, че само така ще има справедливо разпределение на финансовия ресурс

За какво става въпрос? 

По най-голямата извънредна държавна помощ се кандидатства на база на подадените заявления за Кампания 2022 заявления. 

„Как така ще се плаща за площи от 2022 г., след като те още не са проверени, а фактурите за произведена продукция представяме до края на годината?“, попитаха реторично някои читатели на Агри.БГ, докато други обясниха:

“На първо място последствията, за които се изплаща помощта, са основно през 2022 г. Според нас е редно всички, които са подали заявление за обвързано подпомагане, да получат субсидиране и начинът, по който е предложена мярката в момента е справедлив, защото производители, които миналата година са имали продукция и вече не я произвеждат, няма да вземат пари. А тези, които сега произвеждат със сигурност ще получат подпомагане”, коментира Димитричка Търпанова, заместник-председателят на Добруджанския овощарски съюз (ДОС). 

В тази връзка 8 на сто от отговорилите на нашата анкета одобряват помощта особено защото ще се кандидатства със заявените площи и животни за Кампания 2022.

Има разбира се и фермери, които не са съгласни с отпуснатата подкрепа. 12 на сто от отговорили са посочили, че не одобряват мярката, тъй като ставките са в пъти по-малки от увеличените им производствени разходи. Други 12% пък смятат, че парите не са справедливо разпределени по сектори.

8 на сто от отговорилите в анкетата пък посочват, че не са допустими кандидати за помощта.

Възможно е обаче извънредната мярка заради последствията от войната в Украйна да не е еднократна. Зам.-министър Георги Събев коментира в AgriПодкаст, че земеделците имат нужда от подобна помощ.

“Работи се и върху това да се осигури необходим ресурс евентуално и за догодина, защото дори и войната да свърши в кратък период, последствията, които тя има върху производствата на някои от необходимите материали, ще се усещат и догодина”, обясни Георги Събев

От Държавен фонд "Земеделие" обявиха в сряда, че до момента подадените заявления надхвърлят 34 000

Стопаните имат още малко време за кандидатстване. 

Документи за държавната помощ, която е с бюджет 426 млн. лева, се приемат в общинските служби „Земеделие“ по постоянен адрес на физическото лице (едноличния търговец) или по седалището на юридическото лице.