Темата с осигуровките е като философския спор за кокошката и яйцето. Държавата обосновава увеличаването на минималния осигурителен праг с нуждата от повече събираемост, за да се подсигурят старините на хората. Така е. От друга страна обаче, фермерите питат какво на тях им е осигурено сега, за да могат да работят и инвестират в старини. Това също е безспорна истина.

Вижте ексклузивното интервю на изпълнителния директор на БАБХ за Агри.БГ

По план от първи април се залага изравняване на минималния осигурителен доход на фермерите с минималната работна заплата – 710 лева. Повечето производители приемат тази промяна като поредния шамар за тях в условията на висока инфлация, показват резултатите от тематичната анкета на Агри.БГ

38% от отговорилите (над 800 души) не приемат ръста на осигуровките точно по тази причина. Веднага след тях се нарежда мнението, че много земеделски производители няма да се пререгистрират и ще влязат в сивия сектор – 21% от участниците. Ако това действително се случи, то тезата за старините съвсем ще рухне, защото не само хазната няма да се пълни повече, а няма да има кой от този сектор да я пълни.

Като цяло фермерите се ядосват на увеличената им осигурителна тежест, но предпочитат да говорят и настояват за това, какво следва да им се осигурява – подпомагане, по-добри пазари, намалено ДДС, субсидирана заетост, таван на плащанията, диференцирани инвестиционни мерки и ред други секторни политики, които очакват да видят заложени както в Стратегическия ни план по ОСП, така и в държавното управление.

Може би заради очакването на по-добри условия за земеделие у нас, все пак 11% от анкетираните диалогично се съгласяват на повече осигуровки, но плавно, в рамките на следващите няколко години.

Земеделските производители сами започнаха да предлагат и варианти, при които може да се изпълни целта на заложения в Бюджет 2022 минимален осигурителен праг, но без да се ощетяват най-уязвимите фермери – малките и средните. За увеличение, което да бъде обвързано с оборота и декарите земя на стопаните, са гласували 11% от участниците в анкетата. Малко повече (12% общо) са тези, които смятат, че е редно увеличението да бъде обвързано с признаването на втора категория труд.

Само 1% са съгласни да плащат осигуровки, които да не надвишават 50% от размера на минималната заплата. Такъв е и процентът на хората, които не могат все още да преценят дали са съгласни с рязкото вдигане на осигурителния праг.