По време на коалиционните преговори за бъдещ кабинет се прокрадна идеята, че мястото на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е в Министерството на земеделието. Появиха се много мнения за и против, но последната дума имаше коалиционното споразумение, в което ясно е разписано, че Агенцията по храните преминава под шапката към Министерския съвет (МС).

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

Насоката, в която ще се работи, включва „увеличаване на капацитета на БАБХ да извършва дейностите си съобразно актуалните нужди на пазара, фокусиране върху превантивен контрол, увеличение на административния и лабораторния контрол при БАБХ (обратна проследимост и проверка на вноса)“.

Тъй като всички фермери под една или друга форма си имат работа със служители на агенцията и са си изградили мнение, решихме да ви попитаме: „Трябва ли БАБХ да излезе от структурата на МЗХГ?“. Анкетата е събрала 229 гласа, като преобладава нагласата, че това трябва да се случи за благото на всички.

Положителните мнения са общо 62%, като в тази група са и двата топ отговора – БАБХ трябва да стане държавна агенция към МС, за да има надведомствен контрол (24%), и нужна е промяна, защото от години там няма закони, а само интереси (23%). Немаловажна е и пожеланието да почерпим опит от масовата практика в други европейски страни (15%).

На другия полюс, тези, които държат на статуквото, са общо 29%. Според 16% няма нужда от кардинални промени, достатъчно е да се засили контролът върху БАБХ. Други 9% са категорични, че политическите субекти не трябва да влияят на държавните структури, а още 4% вярват, че разковничето се крие в реструктурирането на Агенцията.

Довчерашният служебен земеделски министър Христо Бозуков определя евентуално отделяне на БАБХ от министерството като грешка, тъй като без контрол нещата ще останат същите. Нещо повече, той е убеден, че ако агенцията е на пряко подчинение на премиера, административната тежест и бюрокрацията биха се усложнили.

И докато новините напоследък се въртят около новия земеделски министър и предаването на щафетата, фермерите още си чакат заповедите за одобряване на ставките за обвързаната подкрепа и на проекта на специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане”. Парите по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) са дълго чакани от всички кандидатствали за Кампания 2021, а те няма как да забравят, че 20 декември наближава.