Празниците Великден и Гергьовден са ключов момент в стопанската година на овцевъдите. Продажбата на агнета е начин за много от тях да си поемат глътка въздух, да си върнат дълговете за фуражи и да влязат в кампанията по изкупуване на млякото с една идея по-спокойни.

Гласувайте в новата ни анкета: Ако вие решавахте, за какво бихте дали най-много пари по „Плана за възстановяване“?

И както е нормално по това време на годината, се сравняват цените на агнешкото месо на място от фермера, в магазините, във веригите. Как е било преди и сега. Но никой не се запитва каква цена на килограм живо тегло би била справедлива, за да бъдат овцевъдите на минимална печалба.

С този въпрос се обърнахме към вас в нашата анкета, а отговор на него са дали 477 участници. Любопитно е, че посочилите диапазона между 6 и 8 лв./кг сумарно възлизат на 73%. Такава всъщност е цената, на която фермерите продават в момента, което индиректно ни навежда на мисълта, че тя ги устройва. 

Нека обаче уточним, че своя глас в запитването могат да дават както овцевъди, така и преработватели и обикновени потребители. 

Най-голям е броят на анкетираните (28%), според които справедливата цена за агнешко месо е между 7 и 8 лв./кг живо тегло. Плътно след тях се нареждат колегите им (25%), които леко свалят цената и посочват между 6 и 7 лв./кг. Не е малък и броят на тези (20%), които ги устройва и сума до 6 лв./кг. 

На срещуположния полюс са 11% от отговорилите, които настояват за цена над 10 лв./кг. С единица надолу, или 9% са тези, които посочват между 8 и 9 лв./кг, а в края на статистиката са онези 5%, които определят като справедлив диапазона между 9 и 10 лв./кг.

Междувременно Асоциация за защита на потребителите получават сигнали от български фермери и търговци, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което подбива цените с около 20%. От своя страна, от БАБХ контраатакуваха, че агнешко месо, внесено от югозападната ни съседка, и до момента не се предлага. Поне така сочат техните проверки.

От Асоциацията припомнят, че противоепидемичните мерки по същото време миналата година затрудниха изкупуването на агнетата и много овцевъди бяха принудени да продават на кланиците на цени между 4,50 до 5,50 лв./кг. 

Тази година пък трудност се оказват двойно по-скъпите фуражи, които рефлектираха и върху трупното месо, чиято цена скочи с около 15%. В търговската мрежа в зависимост от разфасовката българското агнешко се движи от 14 до 19 лв./кг, твърдят още от Асоциацията. 

Седмичният ценови анализ за агнешко месо на земеделското министерство също потвърждава леко повишените стойности при предлагането на дребно на различните разфасовки, докато средните цени на едро на относително се запазват в периода 14 – 21 април.

Търговията на едро с цяло агне се задържа на цени от 14,55 лв./кг до 16,79 лв./кг, като средно за страната е 15,46 лв./кг. В големите търговски вериги не е отчетено предлагане на цяло агне. Цените на дребно на цяло агне в другите търговски обекти са в интервала от 14,25 лв./кг до 16,60 лв./кг.

Данните сочат, че средната цена на едро на цяло агне за страната е с 0,47 лв./кг по-висока от тази на дребно в по-малките магазини. 

Специално за агнешкия бут цените на едро продължават да се движат от 14,55 лв./кг до 18,98 лв./кг, а средно за страната е 16,66 лв./кг.

В големите супермаркети агнешкият бут се продава най-евтино за 16,49 лв./кг), а най-скъпо за 17,75 лв./кг. Средната цена на този вид разфасовка е 16,93 лв./кг. Предлагането в по-малките магазини е от 14,40 лв./кг до 18,03 лв./кг. 

Средната цена на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги е с 0,93 лв./кг, или с 5,8% над тази в по-малките магазини.