Животът ви като земеделски производители не е скучен, особено напоследък. И черта на сметките си вече трудно теглите, защото разходите скачат ежедневно. А като дойдат доставчиците, ги питате не какво поскъпва, а с колко.

Догонване на кризи: Производителите не спират да предлагат мерки, държавата се бави

Едва ли има едно мнение по въпроса, че цените не са това, което бяха, и едва ли скоро ще бъдат. Сигурно няма да се съгласите докрай с последните актуални данни на Националния статистически институт, но все пак те дават макар и бегла представа с колко са се повишили разходите ви за производство през четвъртото тримесечие на 2021 г. спрямо година по-рано:

•    посевен и посадъчен материал – с 8,9 %;
•    електроенергия и горива – с 30,5 %;
•    минерални торове – с 114 %;
•    продукти за растителна защита – с 6,5 %;
•    ветеринарномедицински продукти – с 1,7 %;
•    фуражи – с 17,9 %.

Да не говорим за увеличаване на разходите за поддръжка и ремонт на машини и сгради, осигурителни вноски, които се вдигат от 1 април, труд, наем на земя, дори опаковки и амбалаж. Скоро започва поливният сезон, вероятно и там ще има изненади.

За да разберем какво показват и вашите сметки, ви попитахме за най-големите ви трудности като земеделски производители в момента. В тематичната ни анкета са се включили над 920 читатели на Агри.БГ.

За повече от половината (51%) най-голямо бреме са растящите разходи за производство. Доста по-назад в класацията, но също толкова важни, са затруднените и скъпи доставки на торове (14%) и несигурните пазари (11%).

Достойно място анкетираните са отредили на забавените субсидии (9%). Освен че плащанията идват обикновено в последните дни на обявените по Индикативен график, ставките са и значително по-ниски. Тук факторите са много, като основният е прехвърлянето през миналата година на милиони левове от ПРСР в директни плащания. За съжаление обаче, остава горчивият вкус в устата и обърканите сметки на фермерите.  

Проблем в момента ви създават и рекордните цени на природен газ и горива (7%), и променливите метеорологични условия (2%). С трудности от друго естество се сблъскват 3% от участниците в анкетата, като например орязани площи при проверка, водене на дела заради административен произвол и наложени санкции, проблеми с пасища и какво ли още не.

Лъч надежда дава новината, че на ниво ЕС се обсъжда по-нисък акциз на горивата и данъчни облекчения – намаляване на ДДС на храните и временно намаляване на осигуровките на земеделците. Но това са препоръки на Брюксел, които не е ясно дали ще се приложат на родна почва.

Да не пропуснем дълго обсъжданата Ковид помощ, която трябва да бъде изплатена до 30 юни, и новата извънредна помощ от малко над 10 млн. евро за България, за която обаче тепърва трябва да предложим как да бъде изразходвана и която може да бъде допълнена с до 200% национално финансиране. Има и едни 100-110 млн. лв. помощ за закупуване на фуражи, за които се чу само веднъж, и евентуално нови пари за сектора с актуализацията на бюджета през юни. 

Има, не е като да няма, но засега само на думи. И за да не завършваме песимистично, ще цитираме читател на Агри.БГ, който вече не вярвал в манипулации:

„От 15 години все това слушам – как предстои нечий край в земеделието! Колко фатално било. Пък е хленчене, сълзи, заплахи, псувни... Тъй не се свърши най-накрая, че да дойдат хора с мерак за работа и хъс сами да се оправят“, казва той, а ние се надяваме желанието само по себе си да е достатъчно и да не се отчайват производителите, които все още го имат.