През последните месеци не можем да се оплачем от липсата на емоции в сектора. Хем имаше промяна с новите лица в Министерството на земеделието, хем липсваше такава, защото оцеляването на фермерите ставаше все по-трудно.

Ще се изчистят ли недомислиците във ВетИС или това е поредният капан за животновъдите?

След недоумението какво ще прави един историк и юрист в лицето на Иван Иванов начело на агроведомството, преди празниците се изсипаха още чуденки – какво ще правят икономисти и политолог като негови заместници. И ако стопаните имаха надежда, че поне зам.-министрите на земеделието ще бъдат вещи люде, тя се оказа поредната мечта.

„Как би реагирало медицинското съсловие, ако примерно агроном им беше назначен за министър на здравеопазването. Това е абсурдно“, прави иронично сравнение земеделският производител Красимир Кумчев.

Но ако един министър може да си позволи да бъде само политик, въпреки че не е желателно, то неговите заместници са тези, които няма как да не разбират от земеделие. Те са свързващото звено между бранша, експертите, министъра, за да върви комуникацията. 

Докато чакаме Иван Христанов, Момчил Неков и Стефан Бурджев да навлязат в материята и да преминат успешно периода на адаптация, ви попитахме как оценявате техните назначения. От общо 190 отговорили негативните нагласи отново преобладават (57%).

Топ отговорът в тематичната ни анкета е очакването за подмяна на кадрите, а не за промяна в управлението (28%). За други 26% фатална ще се окаже липсата на опит и познания за проблемите на фермерите, а още 3% не виждат светлина в тунела заради неправилно разпределените ресори.

Общо 24% от участниците все пак са оптимисти, че след като тези хора могат да управляват успешно собствените си бизнеси и пренесат добрия си опит в министерството, би могло да се получи добро управление.

Нуждата от млади, образовани хора с модерна визия за развитие на сектора е водеща за 13% от отговорилите, а безпристрастната и прозрачна работа е важна за други 6%. Още 5% смятат, че каузата не е загубена, стига заместник-министрите да се вслушат в мнението на браншовите представители. 

И тъй като е рано да се каже дали новите лица в сградата на бул. "Христо Ботев" са символ на промяната към добро, 16% от анкетираните отговарят, че все още не могат да преценят. А докато чакаме първите стъпки на новите зам.-министри, фермери апелират за пълна ревизия на кадрите в Министерството, както и в Изпълнителните агенции.

„С тези кадри, които са назначени в Министерството на земеделието, ние, българските земеделци, години наред ще „жънем“ техните действия и бездействия. Положението е нетърпимо! Специалистите са по-малко в сравнение с лицата, които нямат абсолютно нищо общо със земеделието. Е, сега нали разбирате на какво се дължи този хал?“, пита реторично читател на Агри.БГ.