Две трети от земеделците са затруднени от високите цени на торовете. Това показват резултатите от тематичната анкета на Агри.БГ

Невиждано от години: Време е за наторяване, но торове няма

Докато на полето текат предсеитбените подготовки и подхранването на засетите през есента култури, попитахме фермерите: „Срещате ли трудности с пролетното подхранване на посевите?”.

65% от отговорилите казват „да“ и изтъкват като основна причина прекалено скъпите торове тази година.

Припомняме, че наред с фуражите, през тази зима огромен скок имаше и в цените на амониевия нитрат. Той поскъпна с до 70%, а на места фермерите се оплакваха, че дори не могат да го открият в търговската мрежа. Значително поскъпване има и при комбинираните торове. Земеделците, които не са имали възможност или са пропуснали да си ги набавят на по-ранен етап, бяха неприятно изненадани от двойно по-големите разходи, които правят сега.

Спряганите причини за това са няколко. От поскъпването на долара и цените на електроенергията в световен мащаб до редуциран износ от страна на Китай, при което останалите големи играчи не могат да наваксат с високото търсене. А то винаги води до повишаване на цената.

На местно ниво също се спрягаха различни версии. Липсата на конкуренция в производството на торове у нас беше едно от предположенията. Други обясняваха нестабилния пазар със задруднения в доставките заради COVID-19, липсата на количества, а оттам и поскъпване на цената. Трети бяха сигурни, че просто става дума за спекулация.

Наш читател стигна още по-далеч в предположенията, като коментира: „Истината е, че някои от големите, които са взимали на вересия, ще си фалират фирмите и ще си прехвърлят стопанствата на друга фирма. Доставчиците разбраха, че не могат да им вземат нищо и вдигнаха цените, за да покрият загубите си. Накрая малките пак ще платят масрафа на големите.“

Статистиката сочи, че през февруари 2021 г. глобаните ценови индекси на минералните торове отбелязаха пик за последните 6 години, а анализаторите казват, че възходящата тенденцията ще продължи.

В тази ситуация едва 10% от участниците в нашата анкета са посочили, че са си набавили необходимите торове още през есента на 2020 г. Други 8% от земеделците ще преглътнат някак високата цена, но по-големият проблем за тях е, че не могат да се доберат до количества. Само един читател е посочил като проблем липсата на избор с какво да се тори.

Само 11% от 170 анкетирани земеделци твърдят, че нямат никакви проблеми с пролетното подхранване. Явно те са се снабдили с торове още след миналогодишната жътва, но повечето им колеги едва ли са имали шанса да отделят средства за това перо, преди да пласират продукцията си.