Кампания 2021 по подаване на заявления за директни плащания официално приключва след два дни, на 11 юни. И тъй като вие най-добре знаете как е преминало тазгодишното подаване на документи, пуснахме тематична анкета, на която се отзоваха едва 166 от вас.

 

На въпроса „Лесно ли подадохте заявлението си за Кампания 2021?”най-много фермери (45%) са отговорили положително, като са отишли на място в службата по земеделие.

Следващата най-голяма група (20%) е на участниците, посочили, че кампанията не е била лесна за тях и са подадали заявлението си със забележка заради липсващи правни основания. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов също заяви пред Агри.БГ, че броят на фермерите с такъв проблем е сериозен. По думите му казусът с правните основания засяга около 4000 парцела.

Заместник-министър Явор Гечев призна, че по отношение на правните основания и навременното им отразяване в ИСАК е имало забавяне, което времево е ограничило фермерите при очертаване на парцелите им за подпомагане. Земеделското министерство обяви, че ще се създаде работна група, която да разглежда индивидуално всеки конкретен случай.

Но нека се върнем на анкетата. На трето място по брой отговори са фермерите, споделящи, че са подали заявленията си, но с цената на доста време и административни спънки. Други 10% от анкетираните пък заявяват, че все още не мога да коригират заявлението заради липсващи правни основания.

Любопитно е, че едва 4% от анкетираните са подали електронно заявленията си за Кампания 2021. Излиза, че Системата за електронни услуги (СЕУ) все още не е широко популярна сред бенефициентите.

Най-малко са участниците, споделили с Агри.БГ, че тепърва ще подават заявление, но това ще им коства санкции от 2%. Надяваме се, че към днешна дата вече са успели да го направят.

Междувременно от ресорното министерство увериха, че към момента вече са отстранени част от грешките, а нерешените казуси по кампанията се разглеждат индивидуално от държавната администрация.