Докато производителите, кандидатствали за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци, чакат да им минат теренните проверки за Кампания 2021, много от тях все още се чудят какво имаха предвид от земеделското министерство, като заявиха, че се работи върху промяна на контролите и мониторинга.

 

В свое интервю Явор Гечев загатна, че се разглеждат различни варианти, включително на модули за самоконтрол на земеделските производители, за да пускат предварително информация. Докато чакаме да видим как точно ще се случи това, потърсихме вашето мнение на въпроса: „Как да се променят правилата за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци?“.

В анкетата на Агри.БГ се включиха 345 читатели, като сякаш без изненада най-голяма подкрепа е събрал отговорът, че е нужен таван на площите за подпомагане (31%). Темата за тавана като цяло отново е на пангара, тъй като в момента се решава дали България да се възползва от възможността да наложи праг на базовото плащане на площ.

Другият въпрос, който ви вълнува, е с какво точно да е обвързано плащането на субсидиите за плодове и зеленчуци. Към момента се доказва минимална реализация с фактури, но е спорно доколко този метод на отчитане е реалистичен. Затова 22% от анкетираните смятат, че за в бъдеще трябва да се изисква не само доказване на добив, а и на минимален финансов приход.

Други 12% обаче са на мнение, че субсидиите трябва да са обвързани с минимален добив от декар.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Правилният избор на времето за проверки пък вълнува 9% от участниците в анкетата. За сравнение миналата година теренните проверки тръгнаха на 18 юни едновременно от корнишоните и полските домати, които обаче са с абсолютно различна вегетация. Още тогава производители сигнализираха, че това е абсурдно и е нужно изборът на проверени култури да бъде по-добре съобразен с тяхната вегетация.

Друг проблем идва от субективното мнение на проверяващите и не на последно място от техните агрономически познания. Според 8% от анкетираните физическите проверки трябва да се намалят за сметка на самолетното и сателитното заснемане, а други 7% настояват инспекторите на службите по земеделие да имат по-добри познания за земеделската дейност.

Разбира се, нека да отдадем нужното и на онези 8% от общо 345 отговорили, че няма нужда от промяна в контрола и разпределянето на подпомагането, обвързано с производството. По всичко личи обаче, че министерството е решено да дръпне конците, но дали ще ги разплете или обърка още повече, предстои да разберем.