Невижданите досега мерки за дистанциране между хората в опит да се спре разпространението на коронавируса превърнаха животът и работата на село в желана перспектива за хиляди хора.

Младост и традиции в една българска биоферма - оръжие срещу всяка криза

Призивът „Останете вкъщи“ се изпълнява много по-лесно в къща с двор и градина, отколкото между четирите стени на градските жилища. И докато на входовете и изходите на областните градове има контролно-пропускателни пунктове, движението между селата е по-свободно. 

Разпространението на пандемията от коронавируса и мерките срещу него накараха много хора да погледнат по нов начин на своя живот и на бъдещето си. Уважението към фермерския труд и неговата продукция бързо нарасна в условията на ограничения и несигурност в обществото за следващите седмици и месеци.

„Кои са позитивите за фермерите в ситуацията с коронавирус?“, попита Агри.БГ своите читатели.

Въпросът от анкетата развълнува повече от 300 човека. Сред тях най-голям е делът на хората, които смятат, че се е засилил интересът към живот и работа на село. На това мнение е всеки четвърти участник в анкетата (27%).

За селскостопанските дейности, а и за всекидневния живот, е от значение, че пандемията предизвика рязко поевтиняване на горивата в световен мащаб. Намалението на цените на бензина, дизеловото гориво и газа се усети и у нас - това е посочено като важно от други 27% от участниците в анкетата.

Всеки пети от отговорилите на въпроса на Агри.БГ смята, че в изключително сложната ситуация с коронавируса нараства уважението към селскостопанския труд.

Престижът на фермерите е особено важен както днес, така и за в бъдеще, за да има приемственост в стопанствата.

Не са много участниците в анкетата, които отчитат повишение на цените на селскостопанската продукция в условията на извънредното положение. Това са наблюдавали едва 12% от отговорилите на въпроса. Основната причина навярно е затрудненият достъп до пазара през първите седмици на извънредните мерки и общата несигурност. В същото време в другия край на веригата на доставките купувачите смятат, че цените на храните са се повишили.

На този етап най-слабо се усеща увеличение в предлагането на работна ръка в селското стопанство. Едва 7% от участниците в анкетата смятат, че новите условия са породили по-голям интерес към трудовата заетост в сектора. Ще успеят ли облекченията за наемане на работна ръка с краткосрочни трудови договори да променят ситуацията? Това е един от въпросите, който ще получи отговор във вече започналата на полето и в градините пролетна кампания.