Наредба №3 се оказа особено актуална през последната година. След редица изказвания против прилагането на наредбата, регламентираща условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, протести и оспорване в съда, от аграрното министерство предложиха няколко промени, които са подложени на обществено обсъждане до 11 февруари 2018 г.  
 
 
Стопани дори изразиха мнение, че предпочитат да се върне плащането на глава животно, а наскоро зам.-министър Цветан Димитров коментира през Фермер.БГ, че наистина има административни процедури в наредбата, които могат да бъдат облекчени.
„Надявам се да се опрости цялата процедура. Все пак тя се прилага за първи път. А нещо, което се прилага за първи път винаги може да има и грешки, които се надявам да се елиминират“, каза той.
 
Фермер.БГ попита своите читатели Нужна ли е нова промяна в Наредба 3? в специална анкета. Над 600 души посочиха своята позиция по зададените въпроси. 
 
Над 47% от тях категорично заявяват, че наредбата трябва да отпадне напълно, а малко над 40 процента пък считат, че въобще не бива да се променя. 
 
 
Най-щекотливата част на тази наредба е доказването на млякото. Според 9.08% от анкетираните отпадането на тази част трябва да се случи, а според 1.62% промените, предложени от агроведомството не са достатъчни и трябва да се обърне внимание в друга посока. 1.3 процента от анкетираните пък смятат, че новите предложения са добри и полезни.