Бразилското министерство на земеделието, животновъдството и продоволствието написа книга „Трансгенни култури: опасности и неопределености“. 

Страните в ЕС отново с разногласия за ГМО царевицата

На корицата е написано още: „Над 750 изследвания, игнорирани от регулиращите ГМО производството органи“, съобщава propozitsiya.com, онлайн издание за агробизнеса в южноамериканската страна.

В книгата обстойно се анализират рисковете за хората и за околната среда, социално-икономическите аспекти, проблемите в агрономията, свързани с ГМО и т.н.

Бразилия е вторият по големина производител на ГМО-култури в света, отстъпвайки лидерската позиция на САЩ. Интересно е какво мислят властите по тази важна за всеки човек тема – генномодифицираните храни.

Един от примерите, които се разглеждат в книгата, се позовава на изследване на китайски учени. Те са проучвали ГМО-памукът.

Предполага се, че трансгенният памук е по-устойчив срещу акари и листни въшки и позволява намаляване на количеството на използваните инсектициди. В хода на изследванията обаче стана ясно точно обратното. Влиянието на ГМО-растенията върху популацията на листни въшки не съответства на желаното и отсъстват промени при ситуацията с акарите.

Установено е, че за 3 години изучаване количеството на използваните при отглеждането на памук инсектициди не е намаляло в сравнение с отглеждането на традиционната култура. Оценяващите риска от използването на ГМО специалисти са пренебрегнали това изследване.

Авторите на книгата разглежда още едно игнорирано от световната селскостопанска общност изследване, проведено в Индия. По време на него е сравнена икономическата активност от отглеждането на ГМО- и обикновен памук в условия на неполивно селско стопанство.

Анализът показва, че разходите за пестициди при отглеждането на ГМО-памук превишават тези при традиционните сортове.

В един от разделите на книгата, посветен на риска за здравето на човека и животните, се казва, че в научната литература най-често се говори за алергични и автоимунни реакции.

Изследването показва, че в научните среди няма единодушие по отношение на перспективите за приложение на генното инженерство в селското стопанство и на оценките за възможните последствия.

Книгата е публикувана на английски език и е достъпна за свободно сваляне.