В разгара на активния растително-защитен сезон земеделските стопани в Кюстендилско са поканени на информационна среща на тема „Растителна защита на овощните видове“. Тя е планирана за четвъртък, 28 март, съобщава Национална служба за съвети в земеделието.
 
 
Доц. д-р Анелия Борисова-Крумова от Института по земеделие в Кюстендил ще запознае овощарите с болестите и неприятелите по черешата и сливата и борбата с тях. А нейният колега, гл. ас. д-р Вилина Петрова, ще обърне внимание на вредителите по ябълката и крушата.
 
Гл. инспектор Милена Коцева от Областната дирекция по безопасност на храните ще говори за замърсяването на земеделската продукция с остатъци от продукти за растителна защита. 
 
Експерти от местното звено на службата за съвети в земеделието ще представят възможностите за подпомагане на земеделските стопани по мерките от Програмата за развитие на селските райони.
 
Срещата ще се проведе в град Кюстендил, Дом на науката и техниката, ул. „Македония“ 2, залата на ет. 2. Началото е планирано за 10:00 часа.
 
снимка: pixabay
 
Ден по-късно, само че в град Попово, пчеларите в област Търговище ще могат да научат повече за болестите по пчелите и пчелното пило. Лектор ще бъде доц. Първан Първанов от Тракийския университет в Стара Загора. 
 
В първата част експертът ще говори за заразните болести по пчелите, техните първоизточници и пътища за разпространение. След това той ще разясни признаците и мерките за борба с незаразните болести, както и начините за диагностика на болестите по пчелите.
 
Срещата ще започне в 10:30 часа на 29 март, петък. Мястото е град Попово, ул. „Александър Стамболийски“ 4. Запознайте се с програмата на семинара тук.