Системите за автоматично управление в земеделието се използват за контрол на траекторията на машината без да се изисква постоянна намеса от страна на оператора. Тези системи не заместват водача, а само намаляват натоварването му и му позволяват да се фокусира върху други аспекти в работата. Използването на системи за автоматично управление гарантират точност и прецизност,  дори когато се работи нощем или при намалена видимост.  

Комбинираната система за управление RS1 на американския лидер в производството на технологии за прецизно земеделие RAVEN включва модул за автоматично управление, GPS приемник, 3D жироскоп и Slingshot ® модул за отдалечена поддръжка в един интуитивен, лесен за използване продукт. 

 

 

Невероятната точност при високи и ниски скорости с бързо прихващане на навигационната линия, подобрява ефективността и дава възможност за покриване на повече площи за един ден. Интегрирането на триосен жироскоп и ускорител в системата RS1 увеличава бързината и точността на автоматичното управление чрез предоставяне на данни за посоката на отклоненията в реално време и намаляване времето за реакция към прихващане на правата навигационна линия.

 

RS1 & SLINGSHOT - Най-добрата дистанционна поддръжка и диагностика в класа си 

RS1 e с подобрена 3D компенсация на терена, а автоматичното калибриране  гарантира безпроблемната работа дори при работа в неравни терени. И най-важното, комбинираната система RS1 е съвместима както с новите навигационните системи на RAVEN модел CR7 и модел CR12, така и със системите за автоматично управление, чрез мотор към волана Smartrax MD или чрез хидравличен модул.

 


И още - комплект за автоматично управление на SmarTrax ™ MD

 

Сателитният сигнал определя позицията в полето, а задвижващият механизъм управлява движението в автоматичен режим. Оператора регулира само скоростта и контролира трактора при завои или при маневри в края на полето.

Когато се монтира автоматичното  управление SmarTrax MD не се изискват съществени промени в конструкцията на трактора - кормилният механизъм се монтира директно под волана на машината, без значение каква марка е тя или коя е годината на производство.

 

 

Какво дава на практика едно автоматичното управление SmarTrax MD:
- максимално точно управление на всички работни операции, за да се избегнат пропуски и прeпокривания;
- повишаване на производителността на водача на машината;
- възможност дистанционно в реално време да проследява и да проверява работата на инвентарите въз основа на карти на извършените операции.


Високата точност на позиционирането на трактора в полето е ключов фактор за прецизната работа на системите за автоматично управление.

При използването на безплатен сигнал на по-голямата част от GPS спътниците, се получават данни с точност от 25-30 см. В много от селскостопанските обработки обаче това е твърде голямо отклонение.

 

 

За да получите точност до 2-3 см, GPS сигналът се коригира, чрез използване RTK сигнал от наземната или базовата станция. Базовата станция е с фиксирана  позиция и постоянни координати. Машината изпраща необработени данни за позицията си до RTK станцията. Когато получи данните от сателитите, базовата станция преизчислява грешката в отклонението и чрез мобилен или радио сигнал изпраща новата корекция на машините. Това прави сигнала изключително стабилен и точността е постоянна.

 

Какво печели фермерът от всичко това

 

Основната причина за внедряването на автоматизирано управление е намаляването на разходите. Когато при внедрена система за автоматично управление се използва и автоматичен секционния контрол при пролетните сеялки се намалява разхода за семена с 10-15%, особено ако полетата са с неправилна форма или при навлизане в обсявките.

 

При прилагането на препарати за растителна защита с автоматичен секционен контрол се намалява припокриването и се снижават разходите с още 15-20 %. 

 

Когато пръскачка със стандартен размер на гумите 320 мм работи в  междуредие от 70 см, за оператора е изключително трудно да наблюдава работата на пръскачката, да поддържа равномерна скорост и едновременно с това да следи за правата линия на коловоза. Автоматичното управление ще направлява с точност в правилната посока и ще елиминира отъпкването на растенията, които средно в едно поле са още 2-3% загуби от бъдещия добив.

 

 

Допълнително предимство е намаляване на консумацията на гориво и разходите за амортизация на всяка една от машините. Обобщените изчисления са доста сложни, но като цяло те показват от 5% до 30% икономии за всеки от изброените ресурси. Само разходите на препарати за растителна защита се намаляват в диапазона от 5-25% в зависимост от структурата на полето! От сеитба и торене с променлива норма икономията е в размер 7-12% и т.н Елементарна математика! 

 

Всеки фермер иска да повиши добивите си и същевременно да намали разходите си! А каква сума ще спестите ако внедрите автоматично управление само на една от вашите машините?  

 

Важно е не само колко килограма от декар ще получиш от културата в края на сезона, а каква ще бъде точната и себестойност. Системата за автоматично управление RAVEN, SmarTrax MD ще позволи възможно най-точната обработка, ще намали разходите на декар площ и повиши добивите.

 

До края на месец март всеки фермер може да се възползва от закупуването на комбинираната система за автоматично управление RS1 на ПРОМОЦИОНАЛНА, ПО-НИСКА ЦЕНА.

 

Повече за комбинираната система за автоматично управление RS1, SmarTrax MD, както и за останалите продукти на американският производител RAVEN, може да получите от представителя на компанията за България –„ Универсал-НВГ“ООД, гр. Долна Оряховица на тел. 0889 33 90 70 или на www.universal-nvg.bg