Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. е публикувана в портала за обществени консултации.

Швейцарски винопроизводители протестираха в Берн срещу евтиния внос

Становища и предложения по измененията може да бъдат предоставяни в срок до 27 декември 2019 г. 

Предлага се въвеждането на нова мярка „Събиране на реколтата на зелено“. Това е кризисна мярка, чиято цел е възстановяване на дисбаланса между търсенето и предлагането на винено грозде. 

Мярката ще се прилага от 2020 година, но само в случай на кризисна пазарна ситуация. Засегнатите от кризата гроздопроизводители ще могат да отстранят неузрялото грозде от стопанисваните от тях площи с лозови насаждения, за което ще получат финансова помощ до 50% от сумата на преките разходи.

По мярка „Популяризиране в трети държави“ финансовата помощ се увеличава до 80% от допустимите разходи, като към помощта от ЕФГЗ в размер на 50% е осигурена държавна помощ в размер на до 30% от допустимите разходи. 

Прецизирано е изискването за пазарен дял, като то ще бъде приложимо само за професионалните организации, асоциациите и организациите на производители. Търговските дружества ще доказват поне 50% приходи от дейността си в лозаро-винарския сектор. 

По мярка „Инвестиции в предприятия“ ще бъдат допустими за подпомагане и строително-монтажни работи в предприятието, като не се допуска създаването на изцяло нови предприятия. 

Максималната стойност на един проект по мярката е увеличена от 600 000 на 800 000 евро, а максималният размер на общите допустими разходи за целия период на Националната програма за един кандидат е увеличен от 1, 5 млн. евро на 2 млн. евро.

По мярка „Застраховане на реколтата“ се определя период на прием на годишна база.