Значението на светлината за живота на растенията е огромно. На тъмно те загиват, а при слаба светлина силно страдат. Поради това на светлинния режим трябва да се обръща голямо внимание, особено при отглеждане на разсади, при определяне гъстотата на посяването и т.н.

Върху растежа и развитието на зеленчуковите култури влияят светлинният интензитет, продължителността на деня и качеството на светлината.

Светлинният интензитет се определя от количеството светлинна енергия, която попада на единица площ за единица време.

България е една от най-слънчевите страни в Европа. Средната й годишна облачност е около 55%.Най-много слънчеви дни има в районите на Петрич, Пловдив, Плевен, Варна. Общо взето, у нас почти половин година дните са слънчеви и осигуряват количеството светлина, необходимо за нормален растеж и плододаване на зеленчуковите култури.

В зависимост от взискателността към интензивността на светлината зеленчуковите култури биват:

  • Силно светлолюбиви - диня, пъпеш, тиква, пипер, домат, зелен фасул, зелен грах, краставица. Те се нуждаят от продължително интензивно слънчево греене.
  • Средно светлолюбиви - чесън, лук, салатно цвекло, морков, цветно зеле и главесто зеле.
  • Слабо светлолюбиви - салата, спанак, ревен.

За нормалното си развитие, т.е. за да могат растенията да образуват цветове, респ. плодове, те се нуждаят от влиянието на определена продължителност на деня. В зависимост от тези особености на зеленчуците те се разделят на 3 основни групи:

  • Растения на дългия ден. Към тази група се отнасят зелето, спанакът, салатата, лукът, морковът, целината, грахът и др. За да цъфтят и плододават, те се нуждаят за известно време от дълъг ден (над 13 часа). Без влиянието на дългия ден те растат само вегетативно и не образуват генеративни органи, или пък да образуват по-малко и поради това да се намали добивът.
  • Растения на късия ден. Това са пиперът, някои сортове домати, патладжанът, динята, фасулът и др. При условията на къс, 12-часов ден те започват да плододават по-бързо и дават по-висок добив.
  • Неутрални към дължината на деня растения. Тук спадат видове и сортове, които цъфтят еднакво добре при къс и при дълъг ден.

Като се знае реакцията на даден зеленчуков вид и сорт към дължината на деня, ще може да се определят по-добре посевните срокове, а също и възможността да се отглеждат сортове от други географски ширини.

Светлината влияе върху растенията и със своето качество, което се изменя доста силно през деня и през различните сезони на годината. Известно е, че при утринните и привечерните часове светлината е бедна на така необходимите за обмяната на веществата ултравиолетови и синьо-виолетови лъчи. През зимата ултравиолетовите лъчи са около 20 пъти по-малко, отколкото през лятото. Обикновеното стъкло, с което се остъкляват култивационните съоръжения, пропуска слабо ултравиолетовите лъчи.

Регулирането на светлинния режим става главно чрез правилно определяне гъстотата на посевите с оглед по-пълно да се използва светлината, за да се получат най-високи качествени добиви. Борбата с плевелите при зеленчуците, колтученето на доматите, резитба на краставиците и др. също спомагат за регулиране на светлинния режим. Главното средство за поддържане на благоприятен светлинен режим в култивационни съоръжения е редовното почистване на прозрачните плоскости.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Напояването - фактор за високи добиви

Напояване на картофите

Технология за отглеждане на тикви

Ранно производство на картофи

Отглеждане на ранни краставици в полиетиленова оранжерия