Някои от представените в следващите редове култури се отглеждат лесно през зимата при наличието на помещение с прозорци с южно изложение. Ако те вече растат на открито, може да ги преместите на закрито и да продължите да ги поливате и наторявате, пише изданието modernfarmer.com.

Добрият пример: Фермер не спира да се разраства

За други култури зимните дни са проблемни заради недостатъчната фотосинтеза. Поради това те се нуждаят от допълнително осветление. Луминисцентните лампи с пълен спектър са най-достъпни и икономични като решение за тази цел.

Изгодни за отглеждане култури в оранжерии през зимата:

Подправки

Босилек, градински чай, лавандула, мента, мащерка, розмарин, копър и други подправки са едни от най-достъпните култури, които добре се развиват в оранжерия. От тях ментата е най-адаптирана към дефицита на светлина. Тя има нужда само от няколко часа директна светлина на ден. При босилека и копъра има високи изисквания за температурата на отглеждане – тя не бива да е под 15 градуса.

Зеленолистни зеленчуци

Маруля, рукула, спанак, зеле и други листни зеленчуци се развиват отлично в оранжерии. Експерти съветват да се прибират преди да са напълно узрели.

Този тип култури не изискват допълнителна светлина, ако са в помещение с южно изложение. Необходими са 10-12 часа изкуствено осветление на ден.

Чери домати

Плодоносещите растения са по-трудни за отглеждане в оранжерия през зимата, тъй като изискват изобилие от слънчева светлина и топлина. Чери доматите са едни от най-простите култури в това отношение – те изискват около 16 часа изкуствено осветление на ден. Температурата не бива да пада под 24 градуса през деня и под 18 градуса през нощта.

Чили чушки

Пипер кайен, халапеньо, хабанеро и т.н. – една категория, която относително лесно се отглежда в оранжерии. По-добре узряват най-малките сортове, например кайен. Изискванията са същите като при чери доматите.



Джинджифил

Джинджифилът има нужда от топлина и влага. Поради това не е най-добрият кандидат за оранжерии със сух въздух и температура 20 градуса. Растението изисква минимум 8 часа слънчева светлина или 16 часа изкуствена.