Годжи Бери Goji berry,Лиций,Мерджан,Лициум,(Lycium Barbarum,Lycium Chinense,Wolfberry) - азиатско растение от семейство Solanacea.
Goji berry е Добре разклонен храст,който има многобройни тънки,изправени леторасти, достигащ височина и ширина до 2,5-3 метра.
Годжи бери е родственик на картофа,домата,които принадлежат към семейство картофови. Поради изключителните си лечебни и хранителни стойности,богатия червено-оранжев цвят и приятния плътен вкус,китайският,монголският и тибетският народ са отглеждали растение преди около 5 хиляди години. За да се запази плода,той се изсушава до конситенция,близка до тази на стафидата.

СТУДОУСТОЙЧИВО РАСТЕНИЕ ! Може да се отглежда на над 1 000-1 200 метра надморска височина! Непретенциозно растение,което с успех може да се отглежда на всякакъв вид почви-от глинести до песакливи и бедни,на почви с алкална и кисела реакция!
Най-добре се развива на слънчеви места защитени от силните ветрове. Сравнително добре понася силните засушавания.Не понася прекомерното преовлажняване.

Цветовете са бледо лилави с дълги дръжчици,красиви,появяващи се в пазвите на листата по един или няколко.Цъфтежът е през юли и август, продължителен.

Листата са тясно елиптични,сиво-зелени.

Плод - Плодовете са ярко червени до оранжево-червени,овални или продълговати с бъбрековидна форма. Познато е като храната на столетниците,използва като виагра,активно бори раковите клетки и целулита,преждевременното стареене на кожата и редица сериозни заболявания.
Регулира и подобрява работата на имунната система.
Плодовете на Годжи Бери активно участва при борба с диабета,хипертонията, алергичните реакции и астмата.
Консумирайте goji berry ако се чувствате уморени или отпаднали,имате болка в очите или зрението Ви изневерява....
Лиций пречиства организма от токсични вещества.
Годжи Бери е полезна билка за черния дроб,бъбреците,очите,подсилва организма,дава енергия.
Плодовете на Годжи бери съдържат редица жизненоважни микроелементи – фосфор,цинк,калций,желязо,мед,калий,магнезий,натрий и селен,витамини B1,B2,B6,A,E,C.
Според последните проучвания,количествата витамин C в лиция са приблизително 500 пъти повече от тези в Цитрусите. Смята се,че това е плодът с най-високи съдържания на витамин C сред всички познати до момента.
Известно е още като "Плодова Виагра","Търсач на Удоволствия","Склуптор на Целулита","Императорското плодче"
Растението Годжи бери се отглежда много лесно.Растат във всякакъв вид почва (даже и най-бедната). Доста са сухоустойчиви и издържат на сянка,въпреки че на слънце плододават по-обилно.Растенията започват да плододават на втората година след засаждането,а около четвъртата встъпват в пълно плододаване.
Цветовете се появяват рано през лятото,а плодовете се берат до падането на сланите.
Годжи бери се използва освен за добив на плодове и за жив плет и декорация в цветната градина.
Годжи бери може да се консумира директно или след накисване в хладка вода за около 10 минути.Препоръчителната дневна доза на тибетския плод 20-30 грама дневно,преди хранене. Може да се приготви и запарка като 2 супени лъжици лиций се сваряват в 0,5 литра вода.
Разстояние на засаждане:
- Засаждане в домашни градини при които обработването ще бъде ръчно:
1,5 m х 1,0 m = 666 бр./дка
2,0 m х 1,0 m = 500 бр./дка –Оптимално !

- Засаждане в промишлени градини:
2,0 m х 1,5 m = 333 бр./дка
2,0 m х 1,8 m = 277 бр./дка
2,5 m х 1,5 m = 266 бр./дка – Оптимално !
2,5 m х 1,8 m = 222 бр./дка – Оптимално !
3,0 m х 1,5 m = 220 бр./дка
3,0 m х 1,8 m = 185 бр./дка
3,0 m х 2,0 m = 166 бр./дка
В китайската медицина ГОДЖИ БЕРИ се използва при:
- Главоболие
- Високо кръвно налягане
- Импотентност,полово безсилие
- Диабет
- Ракови болести
- Преждевременно остаряване
- Недостиг на енергия и кръв
- Слабо зрение и очни заболявания
- Умора,отпадналост
- Висок холестерол в кръвта
- Шум в ушите
- Хроничен хепатит
- Анемия
- Безсъние
- Слаба имунна система
- Бъбречна недостатъчност
- Фригидност,стерилитет
- Сперматорея
- Остеопороза
- Атеросклероза
- Болки в кръста и коленете и др.
Основни елементи съдържащи се в Goji Berry:
Полизахариди – изпълняват редица функции,сред които подобряване структурата на чревния епител,повишаване усвояването на минерали,регулиране нивото на глюкоза в кръвта,понижаване нивото на рH,като по този начин се редуцира риска от рак на дебелото черво,стимулиране дейността на имунната система. Полизахаридите също така имат антиоксидантни свойства и антиейджинг ефект;

Бетакаротин – каротиноид,съдържащ се в храни с оранжево-червен цвят като тиква,моркови,сьомга и годжи бери. Бетакаротинът е основен елемент в синтеза на мастнорастворимия витамин А,който има отношение към нормалното развитие на организма,доброто зрение,клетъчната структура,здравето на костите,зъбите и кожата;

Зеаксантин – каротиноид,който има централно значение като пигмент в ретината;

Витамин С – годжи бери има високо съдържание на витамин С (20 милиграма на 100 грама) – същото съдържание като при портокалите;

Селен – има изявено антиоксидантно действие,а съдържанието му в годжи бери е равно на необходимия дневен прием;

Желязо – желязото участва в много метаболитни процеси,но преди всичко е незаменим градивен елемент на хемоглобина. Недостигът на желязо в организма води до появата на желязо-дефицитна анемия. Смята се,че годжи бери е сред растенията с най-високо съдържание на желязо;

Цинк – годжи бери може да бъде източник на 20% от необходимата дневна доза цинк,който от своя страна участва в синтеза на протеини,ДНК и на повече от 100 ензима. Той е ключов фактор в редица основни клетъчни функции;

Калций – основен градивен материал на зъбите и костите,елемент с многобройни функции,важен за сърдечната дейност,невропроводимоста и респективно мускулната дейност,хормоналната и ензимна обмяна,както и за преноса на вещества през клетъчните мембрани. Годжи бери съдържа между 8-10% от препоръчителната дневна доза калций;

Калий – освен,че е електролит и ензимен ко-фактор,калият,използван като заместител на натрия в хранителния ни режим,може трайно да понижи високото кръвно налягане.
Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:(Овощен разсадник "ЕЛИТ"- www.razsadnik-elit.com )