Българската оперативна група "Знание, опит и предприемачество" разработва проект за децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти). Интегрираната системата служи за управление на работните процеси чрез блокчейн технология, позволяваща прозрачност на технологичните производствени процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта.

Какво мислят земеделските производители за блокчейн?


Платформата поддържа 2 вида регистрирани потребители – „администратор“ и „потребител“. Тя има и няколко модула. Именно тях ще разгледаме по-детайлно в този материал. Първият от тях е модул „Ферми“. В него земеделският производител вижда само тези ферми, към които е асоцииран. На лице е бутон за добавяне на нова ферма. Вече създадените стопанства са показани в таблица, в която може да се видят детайли за конкретната ферма, да се редактира и възможност за добавяне в блокчейн.

Добавяне на „Нова ферма“ става от модул „Потребители“, където чрез отваряне на нова страница се „създава“ новата ферма, която се добавя в базата данни на системата. 

Друга категория носи името "Детайли за фермата". При натискане на бутона, се отваря страница, съдържаща всички данни за фермата. На тази страница също има и бутони за редакция и добавяне в блокчейн, както и бутон за Etherscan страницата с детайлите за транзакцията. 


Има секция за баркод и галерия със снимки. Чрез бутони „Качи баркод“ и „Качи още“ се добавят нови снимки, които може да се изтрият и/или да се добавят нови.

След като сме създали ферма е редно да попитаме, а сега как да я добавим в блокчейн? 

За да се правят записи в блокчейн, трябва да се отключи акаунта на потребителя в MetaMask. Чрез бутон „Добавяне в блокчейн“ се отваря страница, която съдържа акаунт адреса, избраната мрежа (Ethereum) и добавените в блокчейна ферми. При натискане на бутон „Добави в блокчейн“ се показва диалогов прозорец от MetaMask, с който потребителят да потвърди или откаже транзакцията. Задължително се изчаква транзакцията да приключи, което става чрез получаване на известие от MetaMask.

По същия начин става въвеждането на данните модул „Реколти“ и модул „Партиди“.

Въвеждането на информация за нова реколта или нова партида се добавя в съответната индексирана страница за реколта и партида.
Логиката на операциите за въвеждане, редактиране и добавяне на блокчейн е същата както описаната за „ферма“.

 

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020