Африканската чума по свинете (АЧС) доближи България на 20 км и собственици на свинекомплекси обсъждат с ветеринарните власти има ли начин броят на рисковите прасета „в задния двор“ да се намали, без да се ощетяват стопаните.
 
 
За сложната ситуация разказа пред Фермер.БГ д-р Цвятко Александров, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
Най-голяма е опасността в Северна България, особено в районите близо до сухопътната ни граница с Румъния. Местни кметове съветват домашни стопани да не чакат Коледа, а още сега да се разделят с прасетата от двора, защото там рискът от заразата е най-висок.
 
„Разбира се, не искаме да отнемаме животните на хората. Но те трябва да разберат колко голяма е опасността. Имахме една среща със собственици на свинекомплекси. Те изказаха готовност за Коледа да компенсират с месо собствениците на животни, които сега са ги заклали, за да намалят опасността от чумата“, обясни д-р Александров.
 
Неговата оценка е, че ситуацията с АЧС сега е изключително притеснителна – много по-сериозна дори от чумата по дребните преживни животни. Ако инфекцията проникне в България, справянето с нея ще отнеме много по-дълго време, а икономическите последици ще бъдат несравнимо по-тежки.
 
Снимка: МЗХГ
 
„Факт е, че в Румъния ситуацията е изключително тревожна. Заболяването се разпространи в доста широк диапазон. Засегнати са основно Тулча и Констанца, която граничи с България. Там вече има може би над 600 огнища при домашни свине. Заболяването вече е на 20 км от нашата граница в Мангалия близо до Черно море. Наблизо е Дуранкулак, има главен път там. Правим всичко възможно да не допуснем заболяването“, коментира д-р Александров.  
 
Той посочи някои от превантивните мерки, които се изпълняват. Изгражда се ограда срещу навлизането на диви прасета от Румъния през сухоземната граница. БАБХ извършва дезинфекция и надзор при домашни свине. Засилени са мерките за биосигурност в стопанствата. Провеждат се срещи и информационни  кампании със свиневъдите. 
 
„В тези райони на страната имаме доста големи свинекомплекси със стотици хиляди животни. Свиневъдството се развива в България. Не искам и да си помисля какво би се случило, ако заразата навлезе в един такъв свинекомплекс“, каза експертът.
Огромни икономически загуби ще последват и ако заразата влезе в един заден двор с прасе за Коледа, а на 10 км от него има свинекомплекс с много работни места.
 
„Тогава този свинекомплекс ще попадне в зона под рестрикции и не може да си реализира продукцията. По тази причина много дискутираме, търсим начин как бихме могли да се справим със ситуацията – да намалим животните в задния двор, без това да бъде за сметка на стопаните“, обясни д-р Александров.