Унгарското правителство има ясен план за селското стопанство, селските райони и хранително-вкусовата промишленост. Те трябва да се развият и да станат по-конкурентоспособни. Местните фермери ще получат безпрецедентна подкрепа през 2023 г.

Фермери питат: Ще се забавят ли плащанията, щом се бави и старта на Кампания 2023?

В рамките на Първи стълб на ОСП общият бюджет е 6,809 млрд. евро, а на Втори стълб (развитие на селските райони) е още повече - около 7,922 млрд. евро. Колко точно пари и как може да ги получат - отговорът на тези въпроси дава унгарското издание Agrarszektor. 

Периодът на Общата селскостопанска политика (ОСП), започващ през 2023 г., се основава на Стратегическия план на Унгария, който регулира условията за субсидии до 2027 г. Средствата ще бъдат на разположение за местното земеделие от тази година. Те ще бъдат инвестирани в няколко посоки - по-голяма ефективност, по-голяма устойчивост на кризи и по-голяма конкурентоспособност. 

Общият бюджет на Първия стълб е около 6,809 млрд. евро. Сумата, която може да се използва за директни плащания, е 6,632 млрд. евро. Те идват изцяло от фондовете на ЕС. По Втори стълб са предвидени 7,922 млрд. евро. От тях само 20,6%, 1,635 млрд. евро, е финансиране от ЕС. Останалите 79,4% - въз основа на решение на правителството - се покриват от вътрешни средства, чийто общ размер за следващите 5 години е 6,287 млрд. евро. Такова голямо количество ресурси никога не е било налично преди. Целта на унгарското правителство е да увеличи ресурсите за развитие на селските райони и значително да развие унгарското селско стопанство.

Директни плащания 

Унгарските фермери могат да получат 147 евро на хектар обработваема площ, като най-малките - с по 10 ха, ще получават допълнително 80 евро, а фермерите с до 150 ха включително имат право на допълнителни 40 евро. В следващия цикъл ще бъдат осигурени 46% повече средства на фермерите за управление на агроекологията, а площите за биологично земеделие ще получат 64% повече субсидии. В допълнение към всичко това, на разположение на земеделските производители са следните субсидии:

Подпомагане на площ за млади фермери: за квалифицирани фермери под 40-годишна възраст се предлага подпомагане за до 300 хектара за 5 години – 157 евро/хектар.

Агроекологична програма: 80 евро/хектар.

Унгария въведе субсидии, свързани с производството в следните сектори:

  • отглеждане на култури: захарно цвекло, ориз, промишлени зеленчуци, отглеждане на зеленчуци, екстензивно и интензивно отглеждане на плодове, промишлени маслодайни култури, отглеждане на зърнени и влакнодайни протеинови култури.
  • животновъдство: овце-майки, угоени бикове, юници, млечни крави.

Субсидиите, базирани на площ, продължават да гарантират сигурен основен доход за земеделските производители. Сумата ще бъде същата като досега, очаква се да бъде около 147 евро на хектар.
 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермер призовава за по-добри банкови условия вместо „кърпене” със субсидии

САРА: Вносът на украинско мляко смачка цените на българските производители

Идея: Допълнително да се дават пари на животновъди без обработваема земя