Джордже Люнгу зам.-председател на Федерацията на овцевъдите и козевъдите в Румъния участва на дискусия по проблемите на българското овцевъдство, организирана по-рано през декември от НАРСПБМ. В интервю за Фермер.БГ румънецът сподели опит от развитието на овцвъдството в северната ни съседка, където се отглеждат 10 000 000 овце.

 

Г-н Люнгу, поводът за днешното ви посещение е среща на овцевъдите в Бълагрия. Какво ви свързва с България?
За мене беше специален ден, и колкото пъти идвам в България, си спомням, че моите родители са живели в страната ви. Аз съм румънски гражданин, но с македонски произход. Моите баби и дядовци и родителите ми са дошли от Гърция, живяха в Силистра в България. През 1940 г., когато прехвърлят хора от България в Румъния и обратно, те заминават за Румъния. Аз съм животновъд също като баща ми, гледаме овце. А съм тук по покана на Симеон Караколев, с когото имаме много добри приятелски отношения и тъй като българските овцевъди са ни съседи, смятам, че трябва да се борим заедно с всички проблеми. 
[news]
Разкажете как се реализират директните продажби на животински храни в Румъния. В България все още е трудно да се осъществяват директни продажби.
Да, запознат съм със ситуацията в България. И ние имахме проблем с държавните ветеринарни власти, но го разрешихме...

По какъв начин?
Всеки един фермер си прави свой продукт и си изкарва разрешително от Държавната ветеринарна агенция (изпълняв финкциите на БАБХ – бел.ред). Така 100% натурални продукти от неговата ферма излизат директно на пазара, като се избягват преработватели и прекупвачи и фермерът продава на цена, която е задоволителна за него. Доволни са и потребителите. 

Как конкретно ви помогна държавата, защото в България именно заради високите изисквания в наредбите фермерите са затруднени да продават директно?
Ние често се опитваме да се изкараме по-големи католици от Папата. Трябва да се подкрепят земеделието и животновъдството – трябва да се направи по-голяма инвестиция и знам, че стои проблемът с липсата на средства, но трябва заедно да се съберем, да обединим усилията си, за да успеем да спазим необходимите изисквания, да произвеждаме във фермата и да продаваме на специлизирани пазари. Така ние всички фермери с общи усилия успяхме. Знам, че в България има проблем, но елате в Румъния да видите как фермерите продават козе, овче и краве сирене без никакъв проблем. 

Обединяват ли се румънските фермери в групи и сдружения на производители, за да търсят по-добри цени и по-добри пазари и затваряне на производствения цикъл?
Независимо дали сме животновъди или земеделци, в Румъния има четири федерации. Ние всички говорим един език и всичките имаме една единствена цел – да подкрепяме земеделието и животновъдството в Румъния. Ще помагаме и в България това да се случва. 

Как ви се струва фактът, че в България има над 70 браншови организации в агросектора?
Ние имаме 150 асоциации, но сме се обединили в 4 федерации. Сега искаме да се обединим в една единствена конфедерация, за да можем да подкрепим и малките и големите животновди и земеделци.

Какви субсидии получават животновъдите в Румъния?
Полуаваме по 9 евро на глава за овца и коза, 105 евро на крава и 0,90 бани (около 40 ст) на литър мляко. Ако животните са под селекционен контрол, се получава допълнителна помощ. Държавата реши да отпусне пари за закупуване на породисти кочове за размножаване. Получаваме експортна субсидия по 8 евроцента за килограм при овцете.

Отрази ли се на румънския пазар ситуацията с болестта Син език? Колко животни бяха засегнати?
Според статистиката около 1000 глави бяха засегнати от болестта Син език. Загубихме много пари – над 100 000 000 евро, защото се прекрати износът на овце.

Как реагира държавата, когато разбра за болестта Син език, защото в България се реагира месеци след първия регистриран случай?
Румъния реагира много добре. Имахме разговори със земедеслкия министър, подкрепиха ни. Предприе се пръскане с хеликоптери срещу комарите – преносители на болестта. Вече има внесени ваксини за болестта , но ще настояваме разходите за ваксините да бъдат поети от държавни субсидии.

За всички 10 000 000 овце ли ще има ваксини?
Да, ние се оптиваме да получим ваксини за всички 10 000 000 овце. Вече сме провели първоначални разговори с министъра и има добра воля от страна на управляващите. Това са много пари, но ще говорим отново с министъра, с премиера... Ако трябва и с новия президент ще говорим, но няма да се оставиме...

Какво е посланието ви към българските животновъди?
Уважавам ги много и искам да им кажа, че когато се появи сериозен проблем, те трябва да се обединяват.

София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!