Малко над 62 млн. евро от средствата за обвързана подкрепа в новия програмен период от 2015 година ще бъдат насочени за директни плащания на животновъдите. Това обяви на дискусия за  овцевъдството в к.к. Златни Пясъци Симеон Кузманов – експерт от дирекция Директни плащания в МЗХ, предаде репортер на Фермер.БГ. От тези 62 млн. лв за животновъдство, 11 млн. евро са предназначени за схемите за овце-майки и кози-майки и за овце и кози под селекционен контрол. 
 
Едната схема, по която ще се разпределят субсидиите за овце-майки и кози-майки, е прилаганата до момента НДЖ 4 и НДЖ 5, като схемата ще се прилага на територията на цялата страна. Изискването е за 10 до 49 животни, 80 или 100 дни период на задържане (периодът все още се уточнява) и в края на периода трябва да са задържани поне 80% от животните. Субсидията по тази схема ще е около 20 евро на глава животно.
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!
 
 
По около 31 евро на глава ще е субсидията за животни, които са под селекционен контрол, броят на животните трябва да е над 50.   
 
Ако в националния бюджет са заложени средства, ще има и преходна национална помощ. Изискванията за преходна национална помощ остават същите условия както до сега – над 50 животни, 100 дни период на задържане и в края на периода трябва да са задържани поне 80% от животните в края на периода. Бюджетът обаче е намаляващ - през 2015 г. ще е 75%, а през 2020 - 50% от нотифицираните за 2013 година средства (24,5 млн. евро).
 
Субсидиите ще се прилагат от 2015 до 2020 година и ще се дават само на активни земеделски производители, уточни Симеон Кузманов. Само активни фермери ще получават субсидии за овцевъдство. Физическите лица ще се проверяват за регистрация по Наредба 3 и със справка в НСИ за осигуряването. За ЮЛ, освен задължителната регистрация по Наредба 3, ще се гледа и кодът на икономическата дейност. 1/3 от приходите трябва да са от земеделска дейност.  
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!