По седем теми протичат обсъжданията, като първата е едно по-засилено изискване - т.нар. зелени изисквания, свързани с опазване на околната среда от страна на всеки земеделски стопанин, и ако не ги спази, той не може да си получи субсидията на декар, което е нещо ново. Това коментира Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации пред БНР за това, че Европа е на финалната права в преговорите за новата Обща селскостопанска политика (ОСП).

Ново в ОСП: Схеми за качество, управление на риска и застрахователни премии

На 22 и 23 март ще бъде заседанието на Съвета на министрите по земеделие, на което ще се проведе политически дебат по въпросите, по които няма постигнат компромис по време на триалозите - общо 7 тематични блока.

Боянова съобщи, че португалското председателство на ЕС е публикувало в петък документ, в който са показани темите, по които има съгласие и по които още трябва да се търси компромис. Намеренията на председателството са до май да се финализират нещата.

След зелените изисквания има и „екосхеми“, които са също нещо ново, извести Боянова и обясни:

„Тези екосхеми надграждат тези задължителни изисквания. По принцип земеделските стопани биха ги прилагали по желание, но ако го правят ще получат допълнителни  плащания“.

Тя подчерта, че има нов модел на прилагане на Общата селскостопанска политика (ОСП), които е "не вече да отговаряме на някакви изисквания, за да се получи субсидията, а накрая, когато я получиш, трябва да има някакви резултати с количествени и качествени  измерители“.

По сериозно разминаване между ЕП и Съвета е за т.нар. социална условност.

„ЕП иска така както задължително се спазват екологичните изисквания, земеделският стопанин да прилага цялото законодателство, свързано с трудово-осигурителни отношения и това да  бъде предпоставка и условие за получаване на субсидията за площ. ЕП иска това да е задължително, докато Съветът все още няма позиция по въпроса. Тринадесет страни членки, сред които и България, казаха, че това – като опции, които се предлагат от председателството, няма да могат да го прилагат и предлагат по друг начин да се прилага социалната условност, обясни Боянова.

Друго ключово понятие за българските земеделски стопани е определението за „Активен фермер“. Европарламентът предлага ново определение – „Нов фермер“, който да бъде подкрепен по линия на директните плащания, което е различно от използваното сега „Млад фермер“.

“ЕП предлага и специална схема по директните плащания, допълнителна, която да бъде за засилване на конкурентоспособността, като директно годишно плащане, като от Съвета още няма отговор по тази идея” посочи Светлана Боянова.

По думите ѝ много ключова е и темата за намаляване на плащанията и таван на плащания. "Докато ЕК и ЕП предлагат всичките схеми да влизат в изчисляването на това намаляване и таван на плащанията, то съветът предлага това да се ограничи само до основното плащане на площ“, каза още Боянова. Тя посочи, че България още няма окончателна позиция по тавана на плащанията.