Близо 100 представители на местната власт, земеделски производители, работодатели, граждани и медии се запознаха с актуалните и предстоящи до края на 2022 г. възможности за финансиране на проекти с европейски средства.

Ще има ли компенсации заради увеличените осигурителни вноски? 

Поредицата от срещи, организирани от Областния информационен център в Добрич, се проведоха в общините Тервел, Шабла, Каварна и Крушари. 

Експертите представиха отворените и предстоящи процедури по Програмата за развитие на селското стопанство, „Развитие на човешките ресурси“ и „Храни и основно материално подпомагане“ 2021-2027 г. С присъстващите земеделски стопани беше обсъдена отворената до 6 януари 2023 г. подмярка 6.1„Стартова помощ за млади земеделски стопани“, която ще подкрепи с 25 000 евро земеделски стопани на възраст от 18 до 40 години. Детайли и подробности за възможностите за кандидатстване и изискванията при подаване на проектни предложения бяха представени от експерта в ОИЦ Михаела Козовска.

До края на годината се очаква прием и по подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“, чиято цел е да развие конкурентоспособността на селските райони и да създаде заетост. По нея ще се финансират проекти на земеделски стопани, микропредприятия и занаятчии за инвестиции в неземеделски дейности. Финансирането ще е в размер от 10 000 евро до 400 000 евро.