Притесненията на АЗПБ като браншова организация относно успешния старт на прилагането на новата ОСП 2014 -2020 у нас от месец март е въпросът  дали всички фермери ще успеят да разберат новите изисквания и съответно да отговорят на тях. Това заяви Венцислав Върбанов, председателна АЗПБ на въпрос на Фермер.БГ по време на пресконференция на Третата национална среща на земеделските производители в България.  Таня Дъбнишка, експерт в АЗПБ уточни , че опасенията до Асоциацията  са свързани с това, че всички мерки и схемите свързани с първи стълб на общата селскостопанска политика. Като всяко ново нещо, то трябва да достигне до земеделските производители, да бъде асимилирано от тях. Важен момент е  да се види как фермерите на практика да ще приложат новите правила, тъй като в същото време са ограничени във времето.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!

 


От АЗПБ акцентираха, че сега това което България е избрала да прилага е факт, ключов момент е информацията да достигне до всеки фермер и, че това трябва да са общи усилия на неправителствения сектор, на администрацията и медиите.


Основните опасения, които браншовата асоциация изрази са относно завишените изисквания по отношения на опазване на околната среда, част от които са задължителни, част от тях избираеми. Важното е да стане ясно за кое от залегналите неща в предстоящите наредби, както администрацията и земеделските производители има готовност за тяхното прилагане, за да се избегнат всички заплахи и рискове пред старта на новата ОСП, допълниха от АЗПБ.На въпрос на Фермер.БГ на какъв етап е разписването на наредбите за първите мерки – Млад фермер и Мярката за модернизиране на стопанствата, за които МЗХ обяви, че ще направи всичко възможно да отвори през месец април, Таня Дъбнишка уточни:


„Очакваме да има отново работна група, тъй като не всички мерки са изчистени и има такива по които министреството комюникира още с Брюксел.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!