До 13 октомври е срокът, в който животновъдите могат да регистрират фермите си съгласно чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Това съобщи в Добрич съпредседателят на НОКА Симеон Караколев на среща със земеделски стопани.

В момента след промените в Закона процедурата е облекчена.

„Поехме ангажимент да направим промени в Закона, за да улесним регистрацията и да няма пречки от рода на становища от кмета на населеното място, скици, отстояния, изисквания за населено или ненаселено място. Това е изпълнено", подчерта Караколев.

"От друга страна, трябваше да има по-голяма активност от страна на фермерите. Близо 2 месеца след обнародване на Закона се оказва, че от 5000 ферми има регистрирани едва 300”, допълни съпредседателят на НОКА.

Фермерите трябва да представят документ – договор за наем, споразумение за ползване или декларация, и по този начин да удостоверят правото си на дейност или ползване на съответния обект. Задължително условие е да имат сключен договор с ветеринар. 

Добруджанските животновъди споделиха, че голяма част от тях са подали заявления за регистрация по чл. 137 и в момента или изпълняват предписанията, или са в изчакване на проверка. 

Част от трудностите при регистрацията произтичат от нерегламентирани практики, които се срещат в различни области. 

„Има едни лица, които се явяват посредници между животновъдите и Агенцията по храните, и съответно осуетяват процеса. Така ако не ангажираш конкретно лице да ти подготви всичко, то регистрацията става трудна. Това не са добри методи. Стараем се да съдействаме при различните казуси”, поясни Караколев. 

До 10 октомври е срокът, в който НОКА трябва да предаде предложения за новите екосхеми в следващия програмен период. По тях има възможност да се получават плащания и на животинска единица. „Едно от предложенията, които направих пред министъра на земеделието, беше да се въведат плащания при отглеждане на животни с алтернативни източници на енергия”, уточни Караколев.

Не са малко примерите, при които фермерите захранват мандри или доилни зали със соларни батерии. Ако това се случва през 180 дни в годината, то тогава животновъдът може да получи плащане, се казва още в предложението.