Първа точка в дневния ред е разискване на проблемите с отравянията и Наредба 13. Направили сме предложение за компенсиране на пчеларите. Защото отравянето на пчели е като градушката за земеделците, каза доц. Юлиян Станчев от Плевенския пчеларски съюз за Фермер.БГ. 
 
 
„Както има компенсация за земеделците заради градушките, така трябва да има и компенсация за пчеларите заради отровени пчелни семейства. Вчера министър Порожанов заяви, че ще бъдат търсени начини за обезщетение“, увери пчеларят. 
 
По думите му масовото отравяне на пчели преди основната, акациева паша е фатално. „Няма да има добиви, а оттам и доходи. Пчелните семействата няма да бъдат подготвени за слънчогледа“, опасява се доц. Станчев. 
 
Пчеларите настояват да се свикат комисии – такива, каквито се организират заради градушките. Те да оценят загубите на място и да преценят какви да бъдат средствата. „Нужни са санкции за онези, които причиниха отравянията“, коментира по-рано пчеларят за БНР.
 
 
Днес той и колегите му от Консултативния съвет по пчеларство ще заседават от 14:00 ч. в Министерството на земеделието. Миналата седмица производителите на мед протестираха в Плевен и дори се заканиха да организират национален протест в столицата.
 
Доц. Станчев разполага с информация, че се внасят забранени препарати. „Освен това на много места се пръска през деня, което не би трябвало да се случва“, недоволства той.
 
Пчеларите настояват и за повече контрол на служителите от „Растителна защита“, както и за увеличаване на техния капацитет. Да се отнемат субсидии на всеки стопанин, който не спазва закона, се посочва още в протестната им декларация.
 
Доц. Станчев увери, че на много места пчеларите дават проби. Това обаче не винаги се прави, защото те са скъпи. Днес този проблем също ще бъде дискутиран. „Разходите по анализа на пробите да бъдат осигурени от БАБХ или по друг начин, а след това да бъдат възстановени от виновника за отравянията,“ предлага пчеларят.