Множество са промените, които се прилагат от тази година в схемите за директни плащания. Основните от тях обаче касаят животновъдните схеми. Експерти разясниха всички промени за Кампания 2019 на среща със земеделци в Перник.
 
 
Най-много се измененията в животновъдните схеми. Те касаят най-вече промяна в модела на деференцирано подпомагане и промяна в условията за реализация на продукцията. 
 

Животновъдни схеми

При смехата за млечни кравия досега фермерите вземаха пълно плащане до 250 крави. В момента е въведен нов праг на подкрепа. Първите 30 животни вземат 10% по-висок размер на подпомагане. 
 
Относно схемата за млечните крави под селекция. Там се добавя реализация за застрашените от изчезване породи, които досега бяха освободени от това изискване. От тази година ще има реализация и при тях. Тук отново се променя модела на деференцирано подпомагане – до 30-тото животно с 10% по-високо подпомагане. 
 
При месодайните животни се въвежда изискване за реализация на пазара. Досега се следеше регистрация на приплоди в стопанствата на фермерите. По тази схема също се променя модела на деференцирано подпомагане – отново 10% по-висок размер на подпогамане за първите 30 животни. Тези промени се прилагат и по схемата за месодайн крави под селекционен контрол. 
 
Овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол - за всички допустими животни от млечните породи по схемата ще се изисква реализиране на 70 кг мляко за 1 животно или 35 кг мляко от животно, заедно с 0,2 животни с пазарна реализация. Тази опция ще се прилага по отделно, като стопаните ще трябва да изберат или единия вариант, или другия. 
 

Схеми за плодове и зеленчуци

При схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци измененията основно касаят понижаване на добивите при някои култури. 
 
„Прецени се, че изискваните средни добиви към момента, са нереално високи, затова и ги занижихме. Това се отнася за ябълки, круши и вишни от основната група плодове и сливи от допълнителната група“, коментира експерт от агроведомството.
 
При зеленчуците имаме основно прегрупиране. Новото е, че от основната схема, морковите преминават в допълнителната.
 
Оснаталите групи се разпределят на три. Пиперът е в самостоятелна група, с цел да се гарантира бюджет и размер на подпомагане в тази култура. Тук изменения в условията няма. При оранжерийните зеленчуци има промяна, като там е занижен изисквания среден добив за краставици и домати, добави експертът.