Развитието на сърцето на съвременните прасета е изостанало в сравнение с наедряването на тялото им през последните десетилетия. Това може да е причина за сърдечни проблеми, пише pigprogress.net, позовавайки се на експертното мнение на датския докторант Джерард ван Есен. По думите му те крият рискове за здравето на човека.

Прасетата и зайците служат като индикатори за вируса Зика


Ван Есен за първи път в историята изследва патофизиологичните промени в сърцето на прасетата. Откритията му може да окажат влияние върху свиневъдството, като засягат човека по няколко направления.

Прасетата с тегло над 150 кг имат изменения в сърдечния мускул

Ван Есен, ветеринар, провежда изследването си в Департамента по експериментална кардиология към Медицински център Еразъм. Той открива, че прасетата с тегло над 150 кг (бъдещи разплодни свине и нерези) показват патогенни изменения на сърдечния мускул и рязко повишаване на кръвното налягане.Тези изменения, както и при хората, е възможно да се дължат на нездравословен начин на живот. Тежките прасета прекарват по-голямата част от деня си в сън и извършват изключително малко физическа дейност.

Отслабването на функцията на сърдечната помпа може да провокира заболявания при тежките прасета по време на стресиращи и физически натоварващи дейности, например раждане.

Индустрията не е осведомена за сърдечния проблем

В своя труд Ван Есен за първи път демонстрира тези сърдечни изменения при по-тежките прасета. Той отбелязва, че индустрията все още не е наясно с проблема.Свинефермите са отговорни за здравето на животните. Резултатите от проучването на Есен налагат провеждането на допълнителни изследвания и идентифициране на решения на проблема.

Оказва се, че това изследване е от значение за хората. Сърдечните проблеми с тези, свързани с кръвното налягане, които се наблюдават при прасетата, са сходни с тези, които се регистрират при хора със затлъстяване с диастолна сърдечна недостатъчност. Нездравословният начин на живот, характеризиращ се с липса на достатъчно физическа активност и затлъстяване, играе ключова роля за отключването на сърдечни проблеми при хората.

В дисертацията си Ван Есен обяснява, че празният стомашно-чревен тракт при малките прасета в комбинация със стрес представлява рисков фактор за чревна исхемия и повишена пропускливост на чревните стени. Това може да доведе до едема.

Свинете за разплод не се хранят ден преди да бъдат транспортирани до кланицата. Това им се отразява негативно и води до стрес. Освен това пътят до кланицата провокира рязко физическо и емоционално нарушаване на ежедневния им режим.

Рискове

Отслабената сърдечна функция може да провокира чревна исхемия и повишаване на пропускливостта на червата. Това на свой ред позволява на чревните бактерии да навлязат в кръвообращението и да достигнат до мускулното месо още преди заколването.Като резултат свинското месо е замърсено, това може да провокира натравяне при хората, които го консумират.

Подобни и аналогични патофизиологични промени се наблюдават в сърцето на тежките прасета и при пациенти с диастолна сърдечна недостатъчност.