Тази година няма да има удължаване на Кампанията по директни плащания. Това обяви по време на Националната среща на АЗПБ Снежана Благоева, директор на Дирекция Директни плащания и схеми за качество, предаде Фермер.БГ. "2015-та вие си спомняте, че удължихме кампанията заради регламент на комисията, тъй като се въвеждаха нови схеми и повечето държави членки имаха проблем със стартиране и финализиране на кампанията в нормалните срокове“, припомни Благоева. 
 
Регистрирането на правните основания става както миналата година – задължителен срок от 15-ти февруари – това трябва да го свършите, за да можете да заявите площите за подпомагане, каза експертът. 
 
Благоева посочи, че Министерството, в диалог с браншовите организации работи по някои промени в Наредба 5. Една от тях касае сроковете за междинни култури (вижте подробности във видеото).


 
Другата промяна, по която се работи е по отношение доказването на реализацията по схемата за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци. Тази година от 1-ви януари до 31-ви януари трябваше да се представят документи, доказващи реализацията. Не сме давали обаче срокове кога трябва да са издадени тези документи и за това следващата година за улеснение на производителите, сме предвидили, че документите, доказващи реализацията, трябва да са от 1-ви февруари в случая 2016-та година до 31-ви януари 2017-та година за да може в срока, в който се подават документите  да могат и в този период да бъдат издадени документите, обясни Благоева.
 
В Наредбата са заложени и уточнения относно изкуствено създаваните условия и изкуствено разделяне на стопанствата.