Много пъти сме говорили за преимуществата на безпилотните летателни средства в областта на земеделието. Дроновете се използват за пръскане с пестициди в много страни. Търсенето им расте на много пазари. Същевременно трупащият се опит започва да открива и проблемните моменти в технологията, пише изданието www.futurefarming.com.

Как един дрон заменя 500 работници във фермата

Какви може да са проблемите?

Мащабирането на технологията за пръскане с дронове в големите фермерски стопанства, например в прерии, е един от основните проблеми.

Дроновете не могат да носят със себе си обемни резервоари с течност. Това означава, че са необходими повече спирания за пълнене. В някои случаи може да се наложи предварително смесване на състава за повторно запълване на резервоарите. Това е препъни камък.

Следващият въпрос – разликите в очертаването на полетата. Много технологии за безпилотни летателни средства залагат на по-общи изображения. Често те се получават от Google Карти. Те не са толкова прецизни, колкото картите, които използват агрономите.

В тези случаи границите и областите вътре в обработваемото поле може фактически да не съвпадат. Това означава, че полето трябва да се измери наново, което усложнява процеса.

Низходящ поток на въздуха

Перките на дроновете, както е известно, създават низходящ поток, който е добър за прилагането на едни химикали, но не и на други.

Освен това силният низходящ поток може да нанесе щети върху по-нежните култури, например гроздето.

Размер на капките

Експерти по пръскане с дронове казват, че полезното натоварване на машините е относително малко – често от 15 до 24 кг в зависимост от устройството. Това означава, че размерът на капката на спрея трябва да бъде намален за постигане на търсеното покритие. Това противоречи на усилията за намаляване на дрейфа, който зависи от използването на по-едри капки в по-големи обеми. Разбира се, полагат се усилия, за да бъде отстранен този недостатък. Най-вече чрез подобряване на конструкцията.

По-едрите капки обаче означават, че течността ще се разходва по-бързо, а остава ограничението за размера на резервоара. Поради тази причина се налага използването на по-голям резервоар.

Съвременните производители на дронове работят и в друга посока – намаляване на времето за пълнене и подобряване на маневреността на агрегата.