Какво допълнително финансово стимулиране (извън месечната заплата) са получили служителите в Министерството на земеделието (МЗм), второстепенните разпоредители с бюджет към него, държавни предприятия и търговски дружества с над 50% държавно участие в капитала си за периода 2 август – 31 декември 2022 г., питат група народни представители, малко преди разпускането на 48-то Народно събрание. 

Всичко за Кампания 2023

Те подчертават, че България пристъпи в 2023 г. с неприет държавен бюджет, в условията на икономическа криза, висока инфлация и растящи лихвени нива. „В рамките на икономиите за средствата за персонал по бюджета на МЗм не са изплащани допълнителни възнаграждения на ръководството за посочения период”, заявява в писмен отговор служебният ресорен министър Явор Гечев. По думите му неговите съветници също не са получавали допълнителни плащания. 

Може да видите подробно данните в отговора на министъра тук.

За тези пет месеца са сключвани договори за десетки хиляди лева с лица за оказване на експертно съдействие. От август до декември включително трима експерти са взели общата сума от 36 000 лв.. От октомври до края на годината на две лица са изплатени 7 400 лв., а само за декември един експерт е получил възнаграждение от 3 000 лв.

Съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация допълнителните плащания са няколко вида. Възнагражденията за постигнати резултати например могат да се изплащат само четири пъти годишно – през април, юли, октомври за текущата година и през януари за предходната година.

МЗм: В разпоредителите с бюджет в системата на министерството през 2022 г. са реализирани икономии на персонал и в част от структурите през месец октомври са изплатени допълнителни възнаграждения за постигнати резултари.

Ето някои от раздадените бонуси през периода 2 август – 31 декември 2022 г.

 

725 825 лв. са изплатени на 652 души в Централна администрация на МЗм, което прави по 1 113 лв. на човек, като деленето, разбира се, е чисто статистическо.

Повече допълнителни плащания спрямо броя служители са получили в Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове”. Там на 34 души е платена сумата от 146 500 лв., което е близо 4 280 лв. на човек.

Допълнителни средства за периода са изплатени и във всички областни дирекции на БАБХ. Работещите в Централно управление на Агенцията по храните  - 399 души, са получили общо 401 371 лв.

В Областните дирекции „Земеделие” в страната също са изплащали допълнителни финансови стимули, като размерът им е различен в отделните ведомства.

Прави впечатление, че само в три от тях статистически разделено сумата на човек надвишава 1 000 лв. 64 505 лв. са раздадени в ОДЗ – Велико Търново на 63 души. В ОДЗ – Кюстендил общият брой персонал е 56 души, а допълнителните възнаграждения, изплатени за посочения период, са 56 800 лв. Най-много на човек се пада в ОДЗ – Търговище, където са платени 56 496 лв. на 44 души.

Допълнителното финансово стимулиране в ДП „Кабиюк” и търговските дружества от системата на МЗм за периода са:

 

  • „Агролеспроект” ЕООД – общо 152 000 лв. на 47 служители;
  • ДП „Кабиюк” – общо 25 316 лв. на 30 служители;
  • „Система за агропазарна информация” ЕООД – 14 000 на 29 служители;
  • В „Агроводинвест” ЕАД, „Врана ЕАД”, „Земинвест” ЕАД, „Напоителни системи” ЕАД, „Рибни ресурси” ЕООД И „Сортови семена – Елит” ЕАД не са начислявани и изплащани допълнителни финансови средства на служители през посочения период.