Европейското производство на ябълки през 2021 г. ще нарасне с 10% на фона на очакван спад при предлагането на круши от 28%, информира FreshFruitPortal.

Три пъти повече кайсии и високи добиви от малините този сезон

Тези данни бяха оповестени на онлайн конференцията Prognosfruit 2021, по време на която бе съобщено, че сезонът най-вероятно ще започне седмица по-късно от обичайното.

Производството на ябълки в ЕС за 21 страни-производители, чийто принос влиза в доклада, се оценява на 11,7 млн. тона. Така общо реколтата ще бъде с 10% по-висока, отколкото през миналата година и само с 1% по-висока в сравнение със средния показател за три години. Сезонът се очертава с балансирани перспективи, казва Филип Бинар.

Европейските производители продължават да адаптират сортове, които отговарят на изискванията на потребители. Димитър Возняк, президент на Световната асоциация на производителите на ябълки и круши (WAPA), отбелязва, че новият сезон трябва да започне средно седмица по-късно от обикновено. Размерите на реколтата в цяла Европа догонват средното ниво на общото производство през предходните години.

Перспективите за пазара обещават да има баланс между възможностите на вътрешния пазар и развитието на стратегическите експортни пазари. Обемът на преработка се оценява на около 4 млн. тона. Биопроизводството продължава да расте полека-лека всяка година. Сега то достига около 6% от общата реколта за ЕС.

Филип Бинар допълва, че реколтата от круши през 2021 г. ще намалее с 28%, сравнено с миналата година до 1,6 млн. тона и с 27% в сравнение със средния показател за три години.
 

Това е най-ниската реколта от круши за 10 години.

Колкото до сортовия състав, има 18% спад на реколтата от сорт Конференция до 805 хил. тона. Реколтата от Абат е само 66 хил. тона, което е със 73% по-малко от предходните години.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Холандска иновация: Покрив за ябълковата градина

Николай Колев: Фотосинтезата спира при тези температури

Орехите и сливите продължават да са хит сред новите насаждения